Ugrás a tartalomra

Október hónap művésze

2016. október 13. csütörtök
Szalóky Béla előadóművész, fotográfus
Október hónap művésze

Jazzművész, a DIXIE KINGS OF HUNGARY és a GRAMOPHONIA HOT JAZZ ORCHESTRA trombitása, a KÉSZENLÉTI RENDŐRSÉG ZENEKARÁNAK vezetője, fotográfus.

1993 óta él Budafokon. Megnyitásától kezdve hosszú éveken keresztül állandó fellépője volt a Kossuth Lajos utcai Szt. Kristóf Jazz Klubnak. Karmesteri diplomakoncertjét a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban tartotta.

Előadóművészi diplomáját 1995-ben szerezte meg a budapesti "Liszt Ferenc" Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén, mesterfokozatú (MA) fúvós karmesteri oklevelét pedig 2011-ben a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

A zenei életben "multiphonic man"-ként ismerik, mivel nem csak harsonán, hanem trombitán, szárnykürtön, corneten, ventilharsonán, euphoniumon és egyéb rézfúvós hangszereken is játszik. Sokan a „fotózó trombitás” néven emlegetik.

Az Oldsmobile Dixieland Jazz Band-ben, majd később a Hot Jazz Band-ben folytatta karrierjét. Európa szinte valamennyi országába eljutott, ahol számos fesztivál résztvevője volt.  Öt évig volt a Budapest Ragtime Band tagja, amely az egyik legpatinásabb magyar oldtimer zenekar, a világ számos rangos fesztiváljának kedvelt vendége. Ezzel az együttessel turnézott Európában és az Egyesült Államokban

2007-től közel 20 év együttműködés, vendégszereplések után tagja lett a Benkó Dixieland Band-nek, majd annak 2016 januárjában bekövetkezett megszüntetése után tagja lett a zenekar tagjaiból alakult DIXIE KINGS OF HUNGARY elnevezésű formációnak.

2016-ig nagyjából 4.000 koncerten szerepelt, több mint 50 album őrzi játékát. Másfélmillió kilométert repült, 800.000 kilométert autózott koncertjeinek helyszíneire.

Fotós tanulmányokat folytatott Budapesten 2011. és 2012. között, ahol többek között Jung Zsenitől, Szandelszky Bélától, Korniss Pétertől, Kőhalmi Pétertől tanult. Érdeklődésének homlokterében a sajtófotó állt, de később a színházi és a koncertfotózás felé fordult. Két évadon keresztül a Játékszín állandó fotósa volt. Eddig négy önálló jazzfotó kiállítása volt, Budapesten, Kecskeméten és Szegeden, egyéb témájú képei számos csoportos kiállításon szerepeltek. 2012-ben a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány jazzfotó pályázatán különdíjat kapott. Újabb jazzfotóit hamarosan önálló kiállításon fogja bemutatni a Budapest Music Centerben, Brüsszelben és New Yorkban, ahol elsősorban budapesti és new yorki jazz képei fognak szerepelni. Fotós utómunka témakörben tart előadásokat.