Ugrás a tartalomra

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

2020. december 01. kedd
Az országos főállatorvos legújabb határozata Magyarország teljes területén előírja a baromfik zártan tartását a vadon élő madarakkal való érintkezés lehetőségének, ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázatának csökkentése érdekében.
Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos 2020.december 1-i tájékoztatása szerint országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását, minden olyan állományban, ahol a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval. Ebben az esetben az állatokat állattartó épületben kell tartani, az alábbiakkal összehangban:

  • Adott állattartó telepre kizárólag akkora állomány telepíthető be, hogy a tartás során mindvégig valamennyi állat szükség esetén bezárható legyen.
  • A kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni.
  • A madárhálóval lefedett résznek, amelyre a baromfik kiengedhetők, legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lenni.
  • Fóliasátorban történő állattartás esetén biztosítani kell a sátor mindkét végének lezárhatóságát.

Amennyiben az állattartó a fenti előírásoknak nem, vagy nem megfelelően tesz eleget, úgy az illetékes hatóság bíróságot szab ki vagy egyéb intézkedést foganatosít.

Madárinfluenzával kapcsolatos hírek: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza