Ugrás a tartalomra

Őrtűz égett Székelyföldért Budafok-Tétényben is

2015. október 29. csütörtök
Ismét élére állt Budafok-Tétény a nemzeti összefogásnak, amikor felhívással fordult a hazai települési önkormányzatokhoz: csatlakozzanak őrtüzek gyújtásával a székelyföldi kezdeményezéshez.
Őrtűz égett Székelyföldért Budafok-Tétényben is

Szombaton este 17.45-kor Budafokon is fellobbantak a székely szolidaritás lángjai, a székely zászlót Magyarországon elsőként kitűző Budafok-Tétény önkormányzata október 24-én este a kerületnek a Duna túlpartjáról is látható részén, a Tóth József utca és a Kossuth Lajos utca sarkánál lévő kis dombján őrtüzet gyújtott, ezáltal jelezve a székely autonómiatörekvések melletti kiállást. Székelyföldön a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére a magyar pártok és politikai szervezetek összefogásával október 24-én este őrtüzekkel világították ki a régió történelmi határait.

A Budafok-Tétényi felhíváshoz pár nap alatt több magyarországi önkormányzat is csatlakozott, szombat este országszerte több helyen is fellobbantak Székelyföldért az őrtüzek lángjai. A budafoki rendezvényen mintegy 100 résztvevő előtt ünnepi beszédet mondott többek között Karsay Ferenc polgármester, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Szabolcs Attila, Budafok-Tétény parlamenti képviselője, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke és B. Kis Béla, az Erdélyi Magyarok Egyesületének elnöke. Illyés Szabó Anna csíkszeredai székely előadóművész népdalokat, tanmeséket adott elő és szavalt. Hat óra után telefonos élő kapcsolással az Illyefalva határában lévő aldobolyi székely őrtűz helyszínéről Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, a székelyföldi őrtüzek egyik főszervezője üdvözölte a Budafok-Tétényi őrtűzgyújtás résztvevőit, megköszönve a nemzeti összetartozás ilyen kézzelfogható tanúságtételét.

A Budafok-Tétényi rendezvényt beharangozó szombat reggeli beszélgetés az M1 Ma reggel című műsoraban: http://www.mediaklikk.hu/video/ortuzek-szekelyfold-hatarain/

Gazda Zoltán, a székely őrtűzgyújtás egyik főszervezője, a Sepsiszéki Nemzeti Tanács elnöke élő telefonos kapcsolással az Illyefalva melletti aldobolyi őrtűz helyszínéről köszöntötte a Budafok-Tétényi nemzettársait: 

 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/11/02/ortuz-egett-szekelyfoldert-budafok-tetenyben-is/