Ugrás a tartalomra

Orvosból lett intézményvezető

2017. július 12. szerda
Dr. Bálint Béla díjat vehetett át Dr. Kiss Norbert a Káldor Adolf Szakorvosi Rendelő ügyvezető igazgatója június 21-én a Kerület napján.
Orvosból lett intézményvezető

Gyermekként miért ezt a hivatást választotta, volt ennek valamilyen különleges oka?

Sokáig nem tudtam, mi szeretnék lenni. Érdekelt a fizika, biológia, kémia és a matematika is. Eleinte zoológus, állatorvos, később biológus-mérnök pályára készültem, majd gimnázium negyedik osztályában határoztam el, hogy orvos leszek. Fontos volt számomra, hogy olyan munkám legyen, amiben mindig van feladat, problémamegoldás és kihívás. Úgy gondolom, jól választottam.

Sokan ismerik, de nem mindenki tudja, hogy milyen orvosként végzett és hogy hol dolgozott mielőtt a kerületbe érkezett?

1993-ban végeztem a Pécsi Orvostudományi Egyetemen általános orvosi szakon, majd a Kísérletes Sebészeti Intézetben dolgoztam egy ideig. Már az egyetem utolsó éveiben érdeklődtem a közgazdaságtan iránt is, ezért elhatároztam, beiratkozom a Pécsi Tudományegyetem posztgraduális képzésére, így lettem orvos-közgazdász. Egyre inkább az egészségügy működése, finanszírozása, az intézményrendszere kezdett érdekelni. A másoddiploma megszerzése után több területen is dolgoztam, ahol különböző tapasztalatokkal gazdagodtam. Megismertem az üzleti világ működését multinacionális gyógyszer és gyógyászati segédeszköz cégek munkatársaként, később az OEP Finanszírozási Főosztályán az egészségügy finanszírozását, az egészség-gazdaságtan alapjait tanulhattam meg. 2004-től intézmények átvilágításával foglalkoztam, ahol válságmenedzselésben is részt vettem. Ezek az "iskolák", jó alapot adtak a Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőintézet vezetéséhez.

Nyolc éve vezeti már a Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőt, mi volt a legfontosabb ez idő alatt, amire büszke?

Nagyon fontos számomra, hogy az intézményben dolgozó orvosok, szakdolgozók elfogadtak és zökkenőmentesen tudunk együtt dolgozni. Vezető társaimmal próbálunk minden szakmát a lehetőségekhez képest maximálisan támogatni. Az elmúlt években a műszer-eszköz parkot szinte teljesen lecseréltük, számos területen további szakorvosokat sikerült csapatunkba állítani. Az épület állagát az önkormányzat segítségével folyamatosan fejlesztjük. A teljesség igénye nélkül, csak néhány fontos újítás: külső homlokzat, nyílászáró csere, mozgássérült feljáró, mellékhelységek, kazáncsere, és ennek nincs vége. A tervek szerint augusztusban elkezdődik a teljes belső felújítás, mely újabb kihívás elé állít minket. A betegeket el kell látnunk, a munkálatok ideje alatt sem áll le a rendelés.

A húsz szakrendelésben évente több mint 225 ezer felnőtt járóbeteg gyógykezelését látják el. Ez nagy szám, hogy lehet ezt gördülékenyen, nap, mint nap megoldani?

Valóban nagy szám, ez napi ezer orvos-beteg találkozást jelent. Az intézményben felkészült munkatársakkal dolgozunk, a szakrendeléseket igyekszünk a betegek igényeihez alakítani. A betegellátást hatékony előjegyzési és rugalmas betegirányító rendszer támogatja, enélkül biztosan nem tudnánk ennyi beteget ellátni nap, mint nap. Szeretném még kiemelni a vezetőtársaimat - ápolási igazgató, gazdasági igazgató, informatikai vezető - nélkülük nem sikerülne a mindennapi problémák gyors megoldása. 

Vezetőként milyen segítséget tud nyújtani a rendelőben dolgozó orvosoknak, a minél szakszerűbb ellátás érdekében?

Legfőbb feladatunk a kerület lakosságának ellátása. A munkához szükséges megfelelő körülmények biztosítása mellett, az orvosok, szakdolgozók számára a szakmai fejlődésre, képzésre is lehetőséget biztosítunk. Meghallgatok mindenkit, szívesen fogadom a jobbító ötleteket.

Édesanyja is jelen volt a díjátadáson, milyen érzés volt megkapni ezt az elismerést?

Nagyon megtisztelő volt, hogy jelöltek a Dr. Bálint Béla díjra. Édesanyám és szeretteim mosolyában láttam a büszkeséget és az örömet, ez sokat jelentett nekem. Fontos kiemelni, ezt a díjat nem egyedül én kaptam, hanem a Rendelőintézet összes dolgozója.

Ha éppen nem a rendelőben dolgozik, akkor mit szokott csinálni szabadidejében?

Mindenképpen aktívan szeretek kikapcsolódni, a sport mindig része volt az életemnek. Örök szerelem a motorozás, rendszeresen fedezem fel hazánk és külföldi tájak csodáit két keréken. Kedvesemmel színházba, moziba járunk, kirándulunk. Fontos számomra a családom, sok időt töltök vidéken élő édesanyámnál, aki már segítségre szorul.

 

(Viszkocsil Dóra)