Ugrás a tartalomra

Orvosnak készülő bajnok

2018. szeptember 12. szerda
Kulcsár Panka Munkácsy Károly-díjat vehetett át
Orvosnak készülő bajnok

A tizenhét éves Kulcsár Panka Éva kitűnő tanulmányi eredménye és kiváló versenyeredményei elismeréseként idén két díjban is részesült: megkapta a „Magyarország Jó tanulója – Jó Sportolója 2017” kitüntetést, Budafok-Tétényben pedig Munkácsy Károly-díjat vehetett át.

Az igen aktív versenyszezon még nem ért véget számára, hiszen szeptember első napjaiban rendezik meg az Atlétika Ifjúsági Magyar Liga döntőt, ahol valószínűleg ő is rajthoz áll majd.
Kulcsár Panka érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy a Budafoki MTE versenyzője. Tíz éve Bartha Attila az edzője, aki családi nyaralásával összekötve rendhagyó edzőtábort szervezett számukra balatonszéplaki nyaralójában, hogy a szezonvégi versenyekre is fel tudjanak készülni. Akkor rendezik ugyanis a pontszerző ligaversenyeket, és edzőjük szeretné, ha jó formában maradnának. Hozzátette: a július eleji Európa-bajnokság előtt már voltak edzőtáborban Tatán, de edzőtársai, Kőszegi Míra és Molnár Janka a nyár közepén a finnországi Tamperébe utaztak Bartha Attilával, hogy részt vegyenek a junior-világbajnokságon.
– Hosszúra nyúlt a szezon, májusban és júniusban folyamatosan versenyeztünk. Nagyon jó, hogy hárman edzünk együtt, mert nem kell egyedül futni, és támogatni tudjuk egymást. Bár sok esetben egymás ellen állunk rajthoz, egyáltalán nincs köztünk rivalizálás – mesélte Panka, aki arról is beszámolt, hogy az országos csapatbajnokságon a két lánnyal hárman alkotva csapatot az első helyen végeztek a 400 méteres gátfutásban. Eddigi nemzetközi eredményei között számon tart I. és IV. helyet, az országos versenyeken II. és III. helyezéseket, és több szép, regionális eredményt is. Legjobban azonban egyéni országos bajnoki győzelmének örül, amelyet elsőéves serdülőként ért el 300 méteren.
Ebben a szezonban az Országos Bajnokságon 400 méteren síkfutásban és ugyanilyen távon gátfutásban is IV. lett, ahogy Szlovéniában, a válogatott viadalon is IV. helyet szerzett 400 méter gáton.
–  Az Ifjúsági Eb-n a svéd váltóban hatodikak lettünk. Ebben az évben erre vagyok a legbüszkébb, mert ez mégiscsak egy kontinensviadal volt – mondta a Kempelen Farkas Gimnázium most már tizenkettedikes tanulója, aki gőzerővel tanul, hogy érettségi után felvételt nyerjen a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karára. Orvosnak készül, de a sport közelében szeretne maradni, ezért most úgy képzeli, hogy számára a sportorvosi hivatás felelne meg leginkább.
(Tamás Angéla)