Ugrás a tartalomra

Ősök napja Budatétényben

2018. november 24. szombat
Megjelent Sarnóczay György A Budatétényi Temető című könyve
Ősök napja Budatétényben

Sarnóczay György helytörténész 2013-ban fejezte be a Budatétényi Temető történetéről szóló könyv írását, de sajnos akkor nem volt meg a szükséges anyagi forrás a kiadásához. Sok támogató segítségével idén sikerült kiadni ötszáz példányban a könyvet, de ezt már a szerző nem élhette meg.

A Budatétényi Polgári Kör első könyvének címe a „Budatétényi Temető 1875-1988 között. Tóth Melinda, a kör elnöke a bemutatón emléklapokkal köszönte meg a szakmai és anyagi segítséget a megjelenteknek. Kolláthné Hollósy Rita, a kör örökös tiszteletbeli elnöke meghatódva mesélt a kiadványról. Elmondta, hogy sok személyes találkozás és beszélgetés alkalmából Gyuri (Sarnóczay György) ezt az írást a gondjaira bízta, hogy méltóképpen jelenjen meg. Hozzátette, így most nagyon örül, hogy ezt a gyönyörű könyvet a kezében foghatja és reméli, fentről a szerző is látja és neki is nagyon tetszik. Sarnóczay Levente, a szerző fia visszaemlékezett édesapja időt nem sajnáló kutató munkájára. Hozzátette, hogy közel három évig tartott az elhantoltak beazonosítása a plébánián található nyilvántartások alapján, ez a könyv utolsó részében olvasható. Az 1875-ben megnyitott temetőt kétszer bővítették: először 1900-ban, majd 1935-ben, és összesen 1600 sírhely volt benne.
Az utolsó temetést 1956-ban tartották, ezt követően, 1985-ben kihirdették a temető megszüntetését a plébánián és egy rövid cikkben a Népszabadságban. 1988-ban, a temető felszámolása előtt mindössze 32 exhumálás történt. Budatétényben sok kitelepített család élt, a leszármazottak nem is tudtak a temető megszüntetéséről, így veszítve el hozzátartozójuk földi maradványait. Felker Győző jelentős kép és információs anyaggal járult hozzá a könyv megszületéséhez. A Budatétényi Polgári Kör a könyvbemutatóját a Klauzál Gábor Társaság Ősök Napja rendezvényével egy napon tartotta. A Szent Imre Otthonban az emlékezők átsétáltak a Wolf-kriptához, az egykori Budatétényi Temető megmaradt 400 négyzetméter területú Emlékkertjéhez, és mécseseket gyújtottak. A régi sírokról készült fényképeket a Wolf-kriptában tekinthették meg az érdeklődők. (Viszkocsil Dóra)