Ugrás a tartalomra

Összefogással újult meg a szakrendelő- Videóval frissítve!

2019. január 21. hétfő
A fejlesztésben részt vettek a kerületi adófizetők, az önkormányzat, a kerületi egészségügyi dolgozók és Magyarország kormánya is
Összefogással újult meg a szakrendelő- Videóval frissítve!

Összefogással újult meg a szakrendelő- Videóval frissítve!Összefogással újult meg a szakrendelő- Videóval frissítve!

Elkészült a budafoki Káldor Adolf Szakrendelő felújítása. A beruházást Budafok-Tétény önkormányzata teljes egészében saját költségvetéséből valósította meg.

Ünnepélyes keretek között adták át tegnap a felújított budafoki Káldor Adolf Szakrendelőt. A rendezvényen részt vett Karsay Ferenc polgármester, Szepesfalvy Anna, Németh Zoltán és Zugmann Péter alpolgármesterek, valamint Németh Zsolt országgyűlési képviselő.

Németh Zsolt az átadáson hangsúlyozta: a fejlesztés olyan összefogás eredménye, amelyben részt vettek a kerületi adófizetők, az önkormányzat, a kerületi egészségügyi dolgozók és Magyarország kormánya, hogy európai szintre emeljék a járóbeteg-ellátás legfontosabb helyi intézményének tárgyi feltételeit.

Az önkormányzat az egészségfejlesztési programjának megfelelően, a meghirdetett és a közösség által jóváhagyott terveit valóra váltva sorolta legfontosabb feladatai közé a szakrendelő felújítását, és a számos fejlesztési igény közül éppen ezt emelte első helyre. Hiszen az egészség a teljes életnek a legfontosabb előfeltétele – fűzte hozzá Németh Zsolt. „Akinek van, annak adatik és bővelkedik” – idézte Márk evangéliumát a képviselő, megjegyezve, hogy ebben a bibliai szellemben sietett a kormány is a kerületiek segítségére, amikor az Egészséges Budapest program részeként a műszerfejlesztést 200 millió forinttal támogatta. – Így erősítik egymást az adófizetők, az önkormányzatuk és a kormány döntései és áldozatkészsége – mutatott rá Németh Zsolt.

Emlékeztetett: az ország történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése kezdődött meg a 700 milliárd forintból megvalósuló Egészséges Budapest programnak köszönhetően. Ennek része a mi műszerfejlesztésünk is. Az Országgyűlés külügyi bizottságnak elnöke szólt még arról, hogy ezt a hatalmas vállalkozást disszonáns hangok kísérik. Mint mondta: a média egy nem is kis része folyamatosan azon dolgozik, hogy az egészségügy helyzetét katasztrofálisnak mutassa be, az egészségügyben dolgozók és a betegek közti bizalmat aláássa.

– A mi szakrendelőnk is kapott már ilyen támadást. Az orvosi etika egyik alapja a „nil nocere”, a „semmiképpen ne árts” elve. Egyszer talán eljutunk oda, hogy a médiában is elterjed ez az elv – fejtette ki a politikus, majd megköszönte mindenkinek, aki hozzátette a maga erőfeszítését a sikerhez! Megjegyezte: nem lehetett könnyű sem az itt dolgozóknak, sem a betegeknek alkalmazkodni az építkezéshez, de most már elégedetten állapíthatjuk meg, hogy megérte!

Újabb mérföldkőhöz érkezett kerületünk, Budafok-Tétény azzal, hogy átadjuk a megújult szakrendelőnket – jelentette ki Karsay Ferenc polgármester, miután köszöntötte az átadáson megjelenteket. Hozzátette: önkormányzatunk gondoskodó tulajdonosként az elmúlt években nagy figyelmet fordított az 1960-as években épített és jelentősen elavult intézmény felújítására. Csaknem egymilliárd forinttal járultunk hozzá az elmúlt években az intézmény épületének teljes körű felújításához, valamint az új eszközök beszerzéséhez.

 

Az első ütemben kívülről újult meg az épület. Megvalósult a tervezett energetikai felújítás, amely magában foglalta az épület külső nyílászáróinak cseréjét, a külső falszigetelést, a lapostető szigetelését, a homlokzatfelújítást, és akadálymentesítették a bejáratot. 

Részletes tervezés és hosszú előkészítés után megkezdődött a központi épület belső felújítása. A munkálatok során a pincétől a padlásig megújult a teljes gépészet, az erős- és gyengeáramú hálózat – korszerű szerverszobával, patch szekrényekkel, újgerincvezetékkel stb. – és minden belső burkolat.

A főépület felújítása 2018 decemberében befejeződött, valamennyi rendelés és a felnőtt háziorvosi ügyelet végleges helyére költözött. 

Megújult intézményünkben új, modern környezetben, európai elvárásoknak megfelelő színvonalon, folyamatosan megújuló eszközökkel – többek között új mammográffal, ultrahanggal – kezelhetik a betegeket. A cél, hogy a legjobb ellátást kapják itt a betegek, gyógyítóik pedig jól érezzék magukat a modernizált intézményben. Az itt dolgozók nemcsak mondják, de bizonyítják is: ez a mi szakrendelőnk, ahol a jobb ellátásért együtt dolgozunk.

A fejlesztések folytatásaként idén az Egészséges Budapest program keretében elnyert összegből az orvostechnikai, informatikai rendszert fejlesztjük, valamint januárban megkezdődött a „lepényépület” – a védőnői szolgálat és a gyermekrendelők – felújítása.

Karsay Ferenc köszönetét fejezte ki a képviselő-testületnek a konstruktív döntésekért, a pályázatírásban részt vevő munkatársainak és mindenkinek, akinek az erőfeszítései hozzájárultak az eredményhez. Köztük is nem utolsósorban a szakrendelő dolgozóinak, akik az építkezés évei alatt nagy türelemmel viselték a nehezebb körülmények közötti munkát. 

– Sok-sok munka, gond, küzdelem és áldozat révén valósult meg mindez. Sok akadályt kellett leküzdeni, és sok-sok ember munkája kellett mindehhez. Korszerű szakrendelővel gyarapodtunk: ezt értékelnünk kell, ez minden itt élőnek közös sikere és öröme is egyben – emelte ki a polgármester, aki a beszédét egy Jókai Mór-idézettel zárta: „Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el.” (VH) 


Fotók: Kocsis Zoltán