Ugrás a tartalomra

Öttusaközpont és „budatétényiség”

2018. február 28. szerda
Otthonra talált a sportos kerületben a négyszeres öttusa világbajnok
Öttusaközpont és „budatétényiség”

A Csér utca megbújik a térképen a Móricz Zsigmond út és a Karéj utca között, nem messze a régi balatoni műúttól, Budatétényben. Itt lakik Sárfalvi Péter, az EMMI utánpótlás-nevelésért felelős helyettes államtitkára, korábbi négyszeres világbajnok öttusázó, akivel a közelmúltban az első budafok-tétényi Sportfórumon találkoztunk – és beszélgettünk öttusáról, a kerülethez való kötődésről, és ami a legfontosabb, a gyerekekről.

– Miben nyilvánul meg az ön „budatétényisége”? – kérdeztük a csepeli öttusa-szakosztály egykori elnökétől.

– A szüleim annak idején vásároltak egy hétvégi telket a régi balatoni műút mellett, a Móricz Zsigmond utcában, akkoriban, jó negyven éve az még egy jobbára beépítetlen terület volt. Aztán a kilencvenes években eladták, bennem nem sok emlék maradt meg a telkünkről, mígnem két éve lakóterületet kerestünk, elvetődtünk Budatéténybe, s végül a Csér utcában kötöttünk ki. Akkor tudatosult bennem, hogy voltaképpen egy sarokra vagyunk a régi családi telektől.

– Belakták már Budatétényt?

– Nem volt nehéz, ezt a kerületet a háromgyerekes családoknak találták ki. Tizenegy éves Áron fiam az OSC-ben vízilabdázik, a Nyéki úti uszoda nincs olyan messze, a nyolcéves Lotti lányom egyelőre táncolgat, Ábel pedig, nyolc hónaposan, még nem igazán sportolhat... Amúgy jómagam a Feneketlen-tó mellett nőttem fel, a szomszédos XI. kerületben.

– A Sportfórumon elhangzott, hogy esetleg kerületünkben épülne fel a majdani Nemzeti Öttusa Központ.

– Nagyszerű lenne! A polgármester úr jelezte, hogy az M0-s híd mellett, a hárosi Duna-ág szomszédságában van egy beépítetlen terület, amely alkalmas lenne erre a célra, s az ötletre a szintén a kerületünkben élő MOB-elnök, Kulcsár Krisztián is „ráharapott”. Persze azt tudni kell, hogy egy másik elképzelés szerint a Kincsem Park területén épülne meg az öttusacentrum, csakhogy ott komoly tulajdoni problémák vannak a telekkel. Amúgy a 2019-es budapesti öttusa-vb-nek a Kincsem Park lesz a helyszíne, bár a Margitsziget szerintem jobban megfelelne.

– Azt említette, ideális sportkerület a huszonkettedik. Miért gondolja így?

– Hát el tud képzelni alkalmasabb futóterületeket, mint a Kamaraerdő vagy a Duna-part? Mert én nem, és ki is használom ezeket a nagyszerű lehetőségeket! (CH. Gáll András)