Ugrás a tartalomra

Ötven év a logopédia szolgálatában

2019. március 21. csütörtök
Nyolcadik alkalommal találkoztak a logopédusok Budatétényben
Ötven év a logopédia szolgálatában

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. kerületi tagintézménye immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a „Nyitott kapuk a logopédián” című rendezvényét a Klauzál Házban. Az Európai Unió Logopédusai Állandó Bizottságának kezdeményezése alapján március 6. 2004 óta a Logopédia európai napja. Az idei rendezvény azért különleges, mert 50 évvel ezelőtt kezdődött el a logopédiai ellátás megszervezése Budafok-Tétényben.

Sasné Szűcs Emese, a szakszolgálat vezetője nyitotta meg ünnepi beszédével a rendezvényt.
– Az ország több pontjáról közel háromszázan regisztráltak előzetesen a konferenciára, ami nagy megtiszteltetés és öröm számunkra – mondta az új igazgató. Hozzátette, hogy a rendezvény a tudásmegosztás mellett egyben lehetőséget biztosít a közös szakmai beszélgetésre is. A köszöntőt követően Oláhné Kovács Éva okleveles gyógypedagógus, a logopédiai munkaközösség korábbi vezetője egy prezentáció segítségével idézte fel az elmúlt ötven év legfontosabb mérföldköveit a kerületben, melyet az egykori kollégák mosolyogva és nosztalgikus hangulatban hallgattak végig. Az elmúlt fél évszázad alatt ezen a területen, Budafok-Tétényben  dolgozó logopédusok emléklapot vehettek át a színpadon. Az ünnepségen Kovács Nóra, a Gádor általános iskola egyik tanulója mondott verset. Hat évvel ezelőtt a szakszolgálat megalapította az Ajtony Péter-díjat, melyet idén Oláhné Kovács Éva vehetett át. A díjat minden évben az a logopédus kapja meg, aki az adott évben a legkiemelkedőbb munkát végezte, de idén a jubileum miatt rendhagyó módon választották ki a díjazottat. „Annak a logopédus kollégának ítéltük oda ebben az évben a díjat, aki az elmúlt 50 év távlatában nagyon sokat tett kerületünkben a logopédiai ellátás kialakításáért, megalapozva azt a szakmai színvonalat, amely munkánkat a mai napig jellemzi” – így hangzott a méltatás. Egri Tímea, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének jegyzője emléklapot és virágcsokrot adott át a díjazottnak az egyesület nevében.
A díjak átadása azonban ezzel még nem ért véget. Az Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület nevében Fehérné Kovács Zsuzsanna elnök asszony díszoklevelet adományozott a XXII. kerületi Logopédiai Munkacsoportnak munkájuk magas szintű elismeréseként. A díjak átadása után előadásokat hallgathattak meg a színházteremben a logopédusok. Az idei téma az autizmus spektrumzavar volt, így a szakemberek e köré fűzött gondolatokat, tanulmányokat és módszereket ismertettek a hallgatósággal. Emellett számos más témában is hangoztak el prezentációk, mint a hangtani tudatosság, a nyelvi késés, a kötélugrás szerepe a részképességek fejlesztésében, a szenzoros integrációs terápiák. Emellett Tölgyesi Lívia írónő is bemutatta könyveit. A szünetekben a folyosón különböző szakirodalmakat vásárolhattak a pedagógusok. A műhelymunkák során kisebb csoportokban beszélgethettek az adott témáról az érdeklődők a szakemberekkel. (Viszkocsil Dóra)