Ugrás a tartalomra

Óvodai mustkészítés

2020. szeptember 28. hétfő
Hagyományteremtő céllal rendezték meg az első szüreti mulatságukat a Maci Tagóvodában szeptember 16-án, melyre az intézmény apraja-nagyja lelkesen készült.
Óvodai mustkészítés

A rendezvény a Betakarítás hetének egyik kiemelt eseménye volt. A téma feldolgozásában szerepeltek többek között: lekvárkészítés, gyümölcslé készítése, szőlőlevelek festése; parafadugóval, ujjfestéssel, só-liszt gyurma és papírcsíkok felhasználásával szőlőfürtök létrehozása. Az 5-7 éves gyermekek a fenntarthatóságra nevelés jegyében kupakokból is alkottak szebbnél szebb gyümölcsöket. A programba a szülőket is bevonták az óvodapedagógusok, azonban a járványhelyzet miatt a rendezvényen nem vehettek részt.

Az óvoda udvara „ünnepi díszbe” öltözött: a gyermekek egy olyan kapun léphettek be a „szüret” helyszínére, melyet igazi szőlőfürtök díszítettek. Kerületünk egyik pincészete biztosította a darálót és a prést, így a gyermekeknek is lehetőségük volt megismerkedni eme népi eszközök használatával, melyet a bátrabbak ki is próbálhattak. A must készítésében a Füles csoport dajka nénije tevékenyen vett részt, miközben mesélt a folyamatról. Az így elkészült nedűt a gyermekek megkóstolhatták. 

A szüretelés zárásaként a Bagoly csoport népi ruhába öltözve mondókákkal, énekekkel közös mulatságra hívta a kicsiket és nagyokat. A különféle énekes, mozgásos játékok jó hangulatot teremtettek. A gyermekek örömmel és aktívan vettek részt a különféle tevékenységekben, az óvodapedagógusok pedig már a következő nevelési év szüreti mulatságának még színesebbé, tartalmasabbá tételén gondolkodnak.

Óvodai mustkészítés

Viszkocsil Dóra