Ugrás a tartalomra

Pelikán Imre emlékére rendeztek labdarúgótornát

2019. június 08. szombat
Hat focicsapat, 62 gól – Sági Tamás a gólkirály
Pelikán Imre emlékére rendeztek labdarúgótornát

Amatőrök fociztak profi lelkesedéssel az első Pelikán Imre Labdarúgó Emléktornán június 1-jén, a Budafok-Tétény Baross Gábor Általános Iskolában. Remek mérkőzéseket és több mint félszáz gólt láthatott a „családi” közönség.

Az előző napok időjárása kicsit ráijesztett a rendezvény főszervezőire, de a szombat már ragyogó napsütéssel várta a focicsapatokat. Az emléktornát abból az alkalomból rendezték meg, hogy a névadó, Pelikán Imre, aki a Baross Gábor-telepi Polgári Kör elnöke volt hosszú éveken keresztül, száz éve született. Imre bácsit szinte mindenki ismerte és tisztelte a kerületben, három éve, 2016 januárjában halt meg, és a XVI. utcában lévő közösségi házat róla nevezték el. Most pedig a kupát, illetve az emléktornát, amelynek Karsay Ferenc polgármester volt a fővédnöke, a főszervezője Juhász Lajos, a Baross Gábor Általános Iskola testnevelő tanára volt, segítőjével, Kopasz Sándorral. A mérkőzéseket az iskola pályáján rendezték meg, de mielőtt felcsendült volna az első sípszó, a megjelenteket Bodnárné Fehér Erzsébet, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör elnöke köszöntötte, a tornát Vizi Sándor, a BMTE elnöke nyitotta meg. Méltatta „mindenki Imre bácsijának” pályafutását, a kerületért tett fáradozását, majd arról beszélt, reméli, a róla elnevezett első emléktorna hagyományteremtő lesz. Végezetül a csapatok tagjait sportszerű játékra buzdította. Be is tartották a sportszerűség íratlan szabályait, gördülékenyen, gond nélkül mentek le a meccsek.

Hat, amatőr játékosokból álló együttes focistái – akik között volt 18 és 50 éves is – rúgták a labdát reggeltől kora délutánig, egy-egy csapat öt mezőnyjátékosból és egy kapusból állt, négy cserejátékos ült a kispadon. Mindenki mindenki ellen játszott, egy-egy meccs 20 percig tartott, és végig egy játékvezető, Guttyán Krisztián a BLASZ bajnokságból vezette a mérkőzéseket, neki elég fárasztó lehetett… Összesen 15 meccset és 62 gólt láthatott a családias hangulatot teremtő közönség, amely jól szórakozott a lelkes csatákon. A gólkirály Sági Tamás lett hét góllal, a legjobb játékos Scherrer József – 47 évesen! –, a legjobb kapus Dénes Tamás. Az emléktornát a Baross iskola régi diákjaiból álló csapat nyerte négy győzelemmel, egy döntetlennel, 2. az egyetemistákból álló Asszonyverő fantázianevű csapata, 3. a Klauzál Gábor Társaság lett. Ezután a játékosok megérdemelt estebédjüket fogyasztották el a Pelikán Imre Közösségi Ház udvarán rendezett főzőverseny legfinomabb választékából.

(Temesi László)