Ugrás a tartalomra

Pezseg a kerületben a kosárlabdaélet

2018. június 19. kedd
Húsz év legfényesebb sikerei a palánkok alatt, kicsiktől a nagyokig
Pezseg a kerületben a kosárlabdaélet

Több kosárra való sikert gyűjtött be ebben a szezonban a budafoki kosárlabdasport. A felnőtt csapat az NB I/B Zöld csoportjában a második helyezést szerezte meg, de az utánpótláscsapatok is sokat fejlődtek, szinte minden korcsoportban helytálltak.

A Budafok Kosárlabda Klub vezetője, Ferencz Gábor nem kosarazott ki bennünket, sőt örömmel vette megkeresésünket, hiszen a labdarúgók és az úszók mellett a kosárlabda-eredményei kivívták a kerületi sportrajongók érdeklődését, akik igencsak kíváncsiak a budafoki sikerek hátterére.

– A legmerészebb álmainkat is felülmúlták eredményeink – fogadott bennünket a klubvezető. – Az NB I/B Zöld csoportjában indultunk neki a szezonnak, amelyben tizennégy csapat vett részt, akárcsak a magasabbra taksált Piros csoportban. Az alapcélunk teljesült, másodikak lettünk, és ezzel feljutottunk a Piros csoportba. Az alapszakasz után a rájátszásban minden párharcunk izgalmasan alakult, az elődöntőben, májusban a két nyerésig tartó sorozatot a Salgótarján ellen, 1-1-es állás után megnyertük, így jutottunk be a döntőbe, ahol is az ezüstérmet szereztük meg.

– Minek köszönhető ez a siker? Kiket emelne ki a csapatból?

– Az összes játékost felsorolhatnám, mert ez a szép eredmény a csapat diadala volt! Beérett a szakmai munkánk, a játékosok megértették, hogy milyen célért hajtanak, küzdenek, és mindent megtettek a sikerért. Az edzőnk, Károly Máté nálunk kezdett el kosarazni, itt érte el első sikereit, majd lett NB I-es játékos, később utánpótlásedzőnk. Évek óta pedig a felnőtt csapat munkáját irányítja. Ért a játékosok nyelvén, és szakmailag igen felkészült tréner, aki emberileg is egységes gárdát hozott létre. A sikerben nemcsak az egyéni teljesítmények számítanak, hanem az is, hogy egymásért küzdjenek. Ez az önzetlen odaadás megmutatkozott a Salgótarján ellen is, ahol minden kosárért megküzdöttek a fiúk, rengeteget segítettek egymásnak a nehezebb pillanatokban.

– Mi a céljuk az új szezonban?

– A Piros csoport nagyon erős lesz. Elsődleges célunk, hogy biztosan bent maradjunk, hogy megszilárdítsuk a helyünket, megszokjuk a magasabb követelményeket, és ha úgy adódik, akkor bejussunk a legjobb nyolc csapat közé a rájátszásba.

– Az önkormányzat támogatja a klubot céljai elérésében?

– Négy „lábon” állunk, ebből az egyik az önkormányzati támogatás. A többi az edzésdíj, tagdíj, a szponzori pénzek és az utánpótlás-fejlesztésre kapott ún. TAO-támogatás.

– Hogy áll a klub az utánpótlás terén?

– Elég jól. Az U20-as csapatunk bejutott az országos nyolcas döntőbe. Igaz, a nyolcadikak lettünk, de mi vagyunk az egyetlen nem akadémiai csapat, amelyik bejutott a legjobb nyolcba, ahol tisztesen helytálltunk. Csak néhány ponttal kaptunk ki a Falco KC Szombathelytől, a Vasas ellen hosszabbításban maradtunk alul, a Soprontól is csak kétszeri hosszabbításban szenvedtünk vereséget. Ha egy kis szerencsénk van, sokkal előrébb végzünk! Az U18-as csapatunk megnyerte a Budapest bajnokságot, az U16-os pedig ugyanitt a harmadik lett. Az U12-es együttesünk bejutott az országos döntőbe, az U9-esek is hasonló eredményt értek el. Nem panaszkodhatunk tehát utánpótlás-sikereinkre sem.

– Hányan kosárlabdáznak az egyesületben? 

– Csaknem kétszázan. Az utánpótlásban tíz csapatot versenyeztetünk, a felnőtteknél pedig ötöt, így tizenöt csapatunk van. A „nagycsapatunk” mellett van egy bronzérmes NB II-es gárdánk is, valamint három felnőtt együttesünk, amelyek a Budapest-bajnokságban hobbiszinten játszanak.

– Visszatérve a nagycsapathoz, jön a nyár, a felkészülés időszaka. Tudják már, hogy kikkel készülnek a következő szezonra? Marad a csapat összetétele vagy számíthatunk némi átrendeződésre?

– Remélem, marad a törzsgárda, úgy érzem, sikerül, sikerült összetartani a csapatot. Szeretnénk a fiúkkal elkezdett szakmai munkát folytatni, sőt, magasabb szintre emelni az elkövetkező időszakban, sőt években! Apró lépésekkel haladunk előre. Az utánpótlás-állományunk is egyre jobb, lehet, hogy számíthatunk fiataljainkra a későbbiekben is. Építhetünk a srácokra, akiket fokozatosan építünk be a felnőttcsapatba. Bízunk benne, hogy Budafokon továbbra is örülhetnek a kosárlabda hívei kedvenceik sikereinek.

(Temesi László)