Ugrás a tartalomra

Pincejárat jó hangulatban

2019. április 12. péntek
Leánybúcsú finomságokkal, jó borokkal és jó zenével
Pincejárat jó hangulatban

A Budafoki Pincejárat idei második menete április 6-án a swing és a jó hangulat jegyében telt. S egy leánybúcsúval… Az időjárás kegyes volt a vendégekhez, akik megtöltötték a pincéket és az éttermeket ezen a szombaton.

Pincejárat jó hangulatbanA Pincejárat változatlanul népszerű a budapestiek és a vidékiek közt, de itt-ott külföldiek is feltűnnek. A Bálna mellől induló egyik járaton mi is utasok voltunk. Egy kisebb vidám lánycsapat utazott, jó kedvüket a Törley Pezsgőmanufaktúrában alapozták meg, s arról beszéltek, milyen remek pezsgőket kóstoltak. Érdeklődésünkre elárulták, hogy a Borköltők Társasága Étterembe mennek „búcsúvacsorára”. Hogy miért búcsú? – erre Szabó Dianától kaptuk a választ.

– Mert ez a leánybúcsúm, április végén megyek férjhez, és a budafoki barátnőm, Czencz Dóra – mutatott rá – szervezte meg ezt a délutánt. Jó ötlet volt a részéről, hiszen még soha nem jártam itt, és nagyon jól érezzük magunkat. Ez az utolsó közös „szabad” vacsorám… Az esküvő után hamarosan visszatérek a férjemmel, és bemutatom neki ezeket a hangulatos pincéket.

A Borköltőknél telt ház volt, még jó, hogy időben lefoglalták az asztalt. A pince hátsó részében csupa fiatal ült a terített asztaloknál, és falatozás közben kvízfeladványokon törték a fejüket.

Kicsit arrébb, a Veréb utcai Barlanglakás Emlékmúzeumból harmonikajáték hangja szűrődött ki. A zene mindenütt „tutira” szólt, a Várszegi Pincészetben a Tuti-Voice & Piano muzsikált, a Seybold-Garab Pincében pedig a Zsemlye Veronika duó. Garab Gábor tulajdonos háromféle bort, fehér-, rozé- és vörösbort – köztük a helyi Garamvári-féle cuvée-t – kínált a látogatóknak, s persze mesélt is hozzá. 

– Tavaly márciustól novemberig alig volt üres hétvégénk, de a pincejáratok idején szinte garantált a telt házunk – mondta. – Elég sok budafoki arcot látok, a jó borokon kívül bizonyára a rövid sétával elérhető Törley Mauzóleum miatt jönnek, mert azt csak most láthatják belülről Garbóci László helytörténész szakavatott vezetésével.

A Zsemlye Veronika duó két bortöltés és bormagyarázat közben örökzöldeket játszott. Veronika helybéli, a közeli Olajhegy utcában lakik, de még sose járt ebben a pincében.

– Nagyon jól érzem itt magam, mert igen családias a hangulat – mondta.

A buszjárat innen a hegyre vitt a Soós István Borászati Szakiskola Tangazdaságába, ahol éppen Gál Csaba „Boogie” & The Gadjo Swingers játszott a rendezvényteremben. Csaba is először volt a tangazdaságban, de a pincébe most nem jutott le.

– Ahhoz képest, hogy kerületi lakos vagyok, még soha nem voltam ezen a szép helyen. Most is csak az étteremig jutottam el, de igyekszem pótolni a pincelátogatást – ígérte. Őt és zenekarát este az I love swing váltotta fel, Iván Szandrával és Jász Andrissal.

– Egyszer megnyertük a Pincejárat tehetségkutatóját, így jutalomból volt már szerencsénk fellépni a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, ahol szintén nagyon jól éreztük magunkat, mint ahogy most a Soósban is – hallottuk Szandrától.

A pincében Tar Tiborné Erika borász és Németh Iván, a tangazdaság vezetője kalauzolta felváltva a vendégeket, akik megtudhatták tőlük, hogy a tavalyi átlagos mennyiségű szőlőtermés mellett jó minőségű boraik „születtek”. Kifelé jövet Karsay Ferenc polgármesterrel futottunk össze, aki a rendezvényterembe igyekezett:
– Jó zenét jöttem hallgatni – mondta érdeklődésünkre. – Szandra a mi felfedezettünk. Nagyon szeretem a játékukat, mert igényesen zenélnek.

Nagy sikerük volt. Az áprilisi pincejárat jó hangulatban telt swinggel fűszerezve. Májusban a bor mellett az operetté lesz a főszerep.

(Temesi Ferenc)