Ugrás a tartalomra

Posztpunklegendák az Art Quarterben

2018. február 01. csütörtök
A Mekons tagjai olyan zenészekkel játszottak együtt, mint Johnny Cash és David Bowie
Posztpunklegendák az Art Quarterben

Az Art Quarter Budapestben (AQB) adta első magyarországi koncertjét a Mekons. Az AQB tetőteraszán egy gombostűnyi hely sem maradt, mire elkezdődött az akusztikus koncert. A közel kétórás programon felszabadultan játszott a hét zenész, igazi örömzenéjük magával ragadta a hallgatóságot.

A Mekons tagjai ma már a világ különböző pontjain élnek, így számukra is minden alkalom különleges, amikor egy-egy fellépés erejéig ismét összeállnak. A rock’n’roll történetének egyik legforradalmibb bandája – ahogy a Rolling Stone újságírója, Lester Bangs írta róluk – azon kevesek közé tartozik, amely nemcsak hogy nem oszlott fel, de folyamatosan meg is tudott újulni. A hetvenes évek végén Angliában, a leedsi egyetemen alapított punkzenekar a nyolcvanas évek közepén beépítette zenéjébe az angol folk és az amerikai country hagyományait, cowpunkos, alternatív countrys lemezeik (Fear & Whiskey – 1985, The Mekons Rock And Roll – 1989) az évtized legjobbjai közé tartoznak. Az elmúlt negyven évben két tucatnál is több lemezt adtak ki, legutóbbi albumuk Existentialism címmel tavaly jelent meg.

A zenekar alapítója és frontembere, Jon Langford amellett, hogy világhírű képzőművész, lemezeket adott ki a Sisters of Mercyvel és Kevin Coyne-nal, és Johnny Cash karrierjének alakulásában is kiemelkedő a szerepe. A Mekons dobosa, Steve Goulding többek között David Bowie, Elvis Costello és Graham Parker zenekarában is játszott. (Tamás Angéla)