Ugrás a tartalomra

Pozitív hírek a reptéri zaj ügyében

2020. szeptember 15. kedd
Megváltozhat az iskolakör útvonala, így csökkenhet a repülők által okozott zajszennyezés, amely sok, kerületben lakó életét nehezítette meg — erről állapodott meg Karsay Ferenc polgármester és a Budaörsi Repülőtér vezetősége. Jelenleg a hatóság jóváhagyására várnak.
Pozitív hírek a reptéri zaj ügyében

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, az elmúlt hónapokban folyamatosan napirenden volt a Budaörsi Repülőtér által okozott zajszennyezés kérdése, amellyel kapcsolatban számtalan lakossági megkeresés érkezett az önkormányzat vezetéséhez elsősorban a szoborpark, valamint az Erdődűlő környékén élőktől. Karsay Ferenc polgármester folyamatosan egyeztetett az illetékesekkel, és most úgy tűnik, hamarosan megnyugtatóan rendeződhet a sokak életét megkeserítő probléma.

A Budaörsi Repülőtér forgalmának egyik részét a normál reptéri forgalom teszi ki. Másik, jelentős részét pedig az úgynevezett iskolakör forgalma jelenti, ez az az útvonal, amelyen a tanuló pilóták közlekednek. Számukra jó tájékozódási pont a víztorony, amelyet megkerülve a lakott területek felé is folyamatosan berepülnek a kisgépek. Fokozza a problémát, hogy rendszeresen, kis távolsággal követik egymást, amely növeli a zajterhelést.  

Az önkormányzatnak most sikerült megállapodni abban a reptér vezetésével, hogy az iskolakört arrébb helyezik, amely így kisebb részben érint majd lakott területet.

A lakók által jelzett másik probléma, hogy megítélésük szerint túl alacsonyan szállnak a kisgépek. Sajnos itt a pilótáknak is kicsi a mozgásterük, bizonyos magasságnál nem repülhetnek feljebb, hiszen a légtér felülről is be van határolva, mivel nagy, nemzetközi útvonalak is vezetnek erre.

Karsay Ferenc polgármester elmondta, együttműködést tapasztal a reptér vezetése részéről, akik arra is ígéretet tettek, hogy csökkentik a repülések számát, és a tanulórepüléseket is igyekeznek a normál munkaidőre korlátozni.

A probléma megoldásában azonban további fontos szerep hárul a hatóságokra is.  A nagy zaj ellen a Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala tud fellépni, ahol szintén jelezte a problémát az önkormányzat. Az iskolakör módosított útvonala pedig akkor válik véglegessé, amint a légügyi hatóság engedélyezte azt. „Optimista vagyok, mert pozitív hozzáállást és segítőkészséget tapasztaltam (…) Van rá esély, hogy találjunk kompromisszumot.” — mondta a polgármester.

Kapcsolódó: 

atv.hu - Elviselhetetlen a kisrepülők zaja, a budafoki polgármester segítségét kérik a helyiek

facebook.com - Jó hírek Erdődűlő lakóinak!

Elviselhetetlen a kisrepülők zaja, a polgármester támogatja a lakossági petíciót

Elfogadták a kerület költségvetését