Ugrás a tartalomra

Prímás és világzenész

2017. december 29. péntek
A hónap művésze: Porteleki László, a Muzsikás együttes prímása
Prímás és világzenész

Porteleki László 1957-ben született Budapesten. Gyermekkorát egy dunántúli faluban, Ozorán töltötte. Ez az időszak nagy hatással volt későbbi életére. A paraszti életforma megismerése, megélése felnőttként is segítségére van munkájában, hivatásában.

Néhány év klasszikus hegedűképzés után a Sebő és Muzsikás együttes tagjaitól tanult népzenét. 1976-ban megalapította a TÉKA zenekart. Egy év közös munkát követően megkapták a Népművészet Ifjú Mestere díjat. A Tímár Sándor vezette Bartók Táncegyüttes és Állami Népi Együttes kísérőzenekara lettek. 1977-től önálló klubjuk, táncházuk volt. Számos lemezük jelent meg külföldön, majd a „Feljön a nap” című, 1989-ben végre Magyarországon. A TÉKA vezetőjeként, prímásaként bejárta a világot. Meghatározó népzenei gyűjtésekben vett részt itthon és a határon túl Kallós Zoltán és dr. Martin György segítő támogatásával. A nyolcvanas évek elejétől tanfolyamokon, majd zeneiskolákban tanított (Budafoki Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola, Veszprémi Zeneiskola. Játszott a Sebő, a Kolinda és a Hegedős együttesekben is).

1990-ben kilépett a Téka együttesből, ettől kezdve a Honvéd Művészegyüttesben dolgozott prímásként. 1998-tól a Muzsikás tagja. A világ talán legismertebb népzenei formációjával nagy jelentőségű koncerteket tartottak, tartanak ma is. Elsőként sikerült megvalósítaniuk a népzene és a klasszikus zene fúzióját a világ jelentős színpadain (Royal Festival Hall, Royal Albert Hall, Carnegie Hall stb.). Olyan együttesekkel, szólistákkal dolgoznak, mint a Takács Vonósnégyes, BBC Szimfonikusok, Keller Vonósnégyes, Nemzeti Filharmonikusok, Schiff András, Jandó Jenő, Fülei Balázs zongoraművészek, Alexander Bălănescu hegedűművész. E program jegyében született meg a Bartók-album.

Porteleki László a Muzsikás tagjaként lett Prima Primissima, Magyar Örökség, valamint Budapestért díjas. Népzenei együttesként ők kapták meg először a WOMEX világzenei díjat.

Családi zenekarát Poros néven 2009-ben alapította, velük elsősorban táncházakban, klubokban muzsikál. 

A nagy sikerű Felszállott a páva programban eredményesen mentorál fiatal zenekarokat. Tizenöt éve él Budafokon, nős, négy gyermek apja. (VH)