Ugrás a tartalomra

Régi hagyományok és retró hangulat május elsején

2018. május 04. péntek
A Baross Gábor Telepi Polgári Kör a hagyományoknak megfelelően idén is májusfát állított, majd megemlékezést tartott a kőbányászok tiszteletére. A Klauzál Ház vurstlival és retró hangulattal várta a kerületi családokat.
Régi hagyományok és retró hangulat május elsején

A Baross Gábor Telepi Polgári Kör idén is megemlékezést tartott a Kőbányász parkban a kőfejtők tiszteletére, ahol a hagyományoknak megfelelően ezévben is májusfát állítottak. Az ünnepségen Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelem tanára mondott beszédet, aki megemlékezett a Baross Gábor-telepi kőfejtő családokról, akik munkájukkal hatással voltak szűkebb és tágabb környezetükre is. A kő jelentőségéről beszélve így fogalmazott: „Az első anyag a történelemben a kő volt, amely az ember kezében alakult már az őskorban”, és ma is végigkíséri az életünket, hiszen házainkat és sírjainkat is kő díszíti. A tanárnő szeretettel emlékezett vissza Pelikán Imre bácsira. Neki köszönhetően méltó módon emlékezhetnek meg az embert próbáló munkát végző kőfejtő családokról a tiszteletükre állított emlékműnél.

Az ünnepségen felléptek a Baross Gábor Telepi Általános Iskola diákjai, akiket Orbánné Pataki Éva, a polgári kör ifjúsági tagozatának vezetője készített fel, tárogatón Ambrus Károly és barátai játszottak, Pollák Miklós pedig ének-gitár produkciójával emlékezett. Az ünnepség koszorúzással zárult, ahol a kőfejtő családok leszármazottai is fejet hajtottak.

Régi hagyományok és retró hangulat május elsején

A Klauzál Ház idén is színes, ingyenes programokkal várta a kerületi családokat. Egész nap igazi retró hangulat uralkodott a Campona előtti parkolóban  —  zenés ébresztő a Budafoki Fúvósegylettel, vásári forgatag és vurstli várta a kikapcsolódni vágyókat. Délelőtt a Holdonmacska gyerekzenekar táncoltatta meg a kicsiket, míg ebéd után a Klauzál Ház művészeti csoportjai mutatkoztak be, akik hip-hoppal, karibi és akrobatikus rock and roll tánccal fokozták a majális hangulatát. Délután a diszkókirálynő, Szűcs Judith, este pedig Dolly Plussz és Palcsó Tamás közös koncertjére mulathattak a retró slágerek szerelmesei. A majális éjszakába nyúló utcabállal zárult a Madarak házibuli zenekarral.

Régi hagyományok és retró hangulat május elsején

Fotó: Kocsis Zoltán