Ugrás a tartalomra

Remény a reménytelenségben

2017. november 24. péntek
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Budafok-Tétény csoportja szervezésében Remény a reménytelenségben és Magyarország a kereszténység védelmezője címmel tart előadást december 1-jén, este fél 8-kor a Szent Imre otthonban Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.
Remény a reménytelenségben

 A szíriai út tapasztalatairól Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek, metropolita, a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagja, míg a hazai témáról Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszél.

A keresztényüldözés a világban egyre elterjedtebb, ezért Kocsis Fülöp görögkatolikus érseket kértük meg, hogy elmondja olvasóinknak, mit tapasztalt szíriai útján.
– Alapvetően a háború szörnyű nyomait és az ottani keresztények hithű, dinamikus életét láttam Damaszkuszban, Homszban és Al-Dmeine faluban – válaszolta. – Ezek olyan helyszínek, ahol már átviharzott az iszlám terror, nem válogatva keresztények és muzulmánok között. Az üldözés nyomait inkább Libanonban tapasztaltam, hiszen sokan menekültek oda, mintegy kétmillióan, de nem mennek be a táborokba a muszlimok közé, mert ott nem éreznék biztonságban magukat. Nagyon szeretnének már hazájukba visszatérni, leginkább ebben szorulnak segítségre.

– Mi a véleménye az európai migránshelyzetről?
– Véleményem szerint ezt a káoszt valaki gerjesztette, akinek ez érdekében áll. A hajléktalanokról, vándorlókról mindenképpen gondoskodni kell, jól mondják a keresztény vezetők, de egyes politikusok félrebeszélnek, amikor azt állítják, hogy ide több ezer embert kellene befogadni. Ez csak az európai káoszt növelné tovább. Ahogy a szíriai és közel-keleti egyházi vezetők megfogalmazták látogatásomkor, ugyanazt mondhatom én is: tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ezek az emberek visszatérhessenek szülőföldjükre!

– Előadásának címe Remény a reménytelenségben. Miben reménykedhetünk?
– Elsősorban az Istenben. A jó Istenbe kapaszkodva ismét meg kell teremteni számukra az élhető életet. Mi is ehhez járultunk hozzá a magyarországi gyűjtésünkkel, amivel Al-Dmeine falucskát támogattuk. A közel tízmillió forintból a lerombolt épületeket, elsősorban a templomot hozzák majd rendbe. Jelenleg is folynak az építkezési munkák. Már sikerült megvásárolni az építőanyagokat, és a falu összefogásával elsőként a lerombolt tetőket állítják helyre. Ezekről a témákról fogok előadást tartani, amelyre mindenkit szeretettel várok!  

(Temesi László)