Ugrás a tartalomra

Rendhagyó történelemóra a Holokauszt emléknapja alkalmából

2016. április 18. hétfő
Április 15-én, pénteken a Saul fia című Oscar-díjas magyar filmet vetítették a 13 éven felüli kerületi iskolásoknak a Klauzál Házban.
Rendhagyó történelemóra a Holokauszt emléknapja alkalmából

A rendhagyó történelemórán a mintegy 200 diákot Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntötte, majd Sebes Gábor önkormányzati képviselő beszélt azokról a tényezőkről, amelyek a népirtásokhoz vezettek. Mint mondta, a pszichológusok, az etológusok és az antropológusok is kimutatták, hogy az emberek csak csoportban tudnak élni.

Ilyen természetes csoport a család, a munkahely, vagy a nemzet. Mindenki büszke a saját csoportjára, és versengés is felléphet a csoportok között. Az természetes, ha a saját csoportunkra büszkék vagyunk. De ha más csoportok tagjait leértékeljük, veszélyes lejtőre tévedhetünk. A történelem során nemzetek és vallások hívei irtották egymást, abban a meggyőződésben, hogy náluk az igazság, a másik csoport tagjai gonoszak, és nélkülük könnyebb lenne. Katolikusok irtották a protestánsokat és fordítva, muzulmánok a keresztényeket és fordítva, sőt, a szelídnek ismert buddhista szerzetesek Mianmarban az ottani muzulmánok kiirtására uszítanak. Ott a muzulmánok kezében van a kereskedelem, ott ők a „zsidók”. Ha a politikusok és vezetők kijelölnek egy csoportot, és azt állítják, hogy harácsolással jutottak a vagyonukhoz, azt el kell venni tőlük; idegen érdekeket szolgálnak; túl nagy a befolyásuk, nélkülük jobb volna nekünk; nem is érdemlik meg, hogy éljenek – akkor történhetnek olyan tragédiák, amiről a film is szól.