Ugrás a tartalomra

Az Örök tél című film bemutatója a Klauzál Házban

2018. március 14. szerda
A rendhagyó történelemórán középiskolás diákok ismerhették meg a kényszermunka-táborok kegyetlen világát megjelenítő alkotást. Az igaz történeten alapuló film a sváb családok túlélését mutatja be orosz földön. A vetítésen a film alkotói és színészei is részt vettek.
Az Örök tél című film bemutatója a Klauzál Házban

Négy iskola kétszáz tanulója nézhette végig az egy sváb falu Gulágra hurcolásáról szóló Örök tél című filmet március 1-jén a Klauzál Házban. Az esemény után a film alkotóit köszöntötte Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt, Dél-Buda országgyűlési képviselőjelöltje.

A Tomori Pál Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium, a Kempelen Farkas Gimnázium, a Soós István Borászati Szakképző Iskola és a Budai Nagy Antal Gimnázium diákjai voltak abban a szerencsés helyzetben, hogy a Klauzál Házban láthatták a kereskedelmi forgalomba nem hozott, csak televízióban és korlátozott ideig online felületen látható Örök tél című filmet. A Gulág Emlékbizottság támogatásával megvalósuló alkotás Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró munkáját dicséri. Kijárt a dicséretből a két főszereplőnek, az eddig jobbára romantikus vígjátékokban szereplő Csányi Sándornak és partnerének, 
Gera Marinának is.

Az alkotók és a film érzékenységét méltatta Németh Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki személyesen is sokat tett azért, hogy 2014 óta minden évben január 19-én emlékezzünk a sváb kisebbség kitelepítésére.

Németh Zsolt a film jövőjével kapcsolatban kérdezte az alkotókat, akik elmondták, hogy adminisztratív okokból nem kerül moziba az alkotás, ugyanakkor az iskolákban terveznek vetítéseket és közönségtalálkozókat. Ami a film nemzetközi karrierjét illeti, az Örök tél című mozit benevezték többek között a montreali, a sanghaji és a Karlovy Vary-i filmfesztiválra.

Az alkotók a nemzeti sorscsapást, a trianoni tragédiát is feldolgoznák a filmvásznon. Köbli Norbert régóta dolgozik egy Trianonról szóló játékfilm forgatókönyvén.
Németh Zsolt arra volt kíváncsi, hogy a politikai megfeleléskényszer esetleg hatással volt-e az Örök tél alkotói munkájára. A film producere, Lajos Tamás elmondása szerint ilyenről szó sem volt. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, egyben a Gulág Emlékbizottság elnöke egy kérést intézett az alkotókhoz: „Csináljatok egy jó filmet!” Az eddigi visszajelzések alapján ez sikerült, a meghatottságtól többen törölgették a szemüket a nézőtéren. (Szilágyi László)