Ugrás a tartalomra

Reneszánsz hangulat

2017. szeptember 13. szerda
Bekay Nagy Maya kiállítása a Záborszky pincészetben
Reneszánsz hangulat

Nem telik el év, hogy Bekay Nagy Maya Olaszországban élő magyar festőművész munkáiból ne rendeznének kiállítást kerületünkben. Így volt ez most is, a 28. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, amelyen általa egy különleges világba, a reneszánsz világába csöppenhettünk a Budafok Borváros Záborszky pincészetben.

Reneszánsz hangulat A Budafok-tétényi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szervezésében létrejött tárlatot Karsay Ferenc polgármester nyitotta meg.

– Mi az összefüggés a művészet és a bor közt? – tette fel a kérdést a kerület vezetője, amire nyomban meg is adta a választ. – Ugyanolyan polcra kell helyezni a képzőművészetet, az irodalmat, az előadó-művészetet, mint a bort. Budafokon éppúgy helye van a kiváló boroknak, pezsgőknek, mint a művészeteknek. Nagy örömünkre Bekay Nagy Maya, akinek szívügye az olasz–magyar képzőművészeti kapcsolatok ápolása, nem először állít ki nálunk. Tartsa meg jó szokását és várjuk máskor is új képeivel – tette hozzá a polgármester.

Annyit még érdemes tudni a kerületi kötődésű művésznőről, hogy csaknem fél évszázada él Olaszországban, ahová férjhez ment, de utána sem lett hűtlen hazájához – gyakran hazalátogat tétényi rokonaihoz –, és ápolja a két országban a művészeti, baráti kapcsolatokat. A képzőművészeti akadémiák közötti együttműködésnek, párbeszédnek egyik kiindulópontja a Velencei Képzőművészeti Akadémia, aminek megálmodója volt, és egy évtizeddel ezelőtt budafoki és tétényi művészeket hívott meg a Velence melletti dolobai nemesi kúriába, ahol bemutatkozhattak az olasz közönségnek. Most pedig ő mutatkozott be újra kerületünkben a fesztivál ideje alatt.
Bekay Nagy Maya még azt is elmondta lapunknak, hogy az olasz reneszánsz technikájával festett képeken az Ószövetség és az Újszövetség történetei mellett a Kárpát-medence népeinek kultúrája jelenik meg. A Kelet és a Nyugat közötti kapcsolatokat bemutató művek merítenek a mágikus realizmus kiemelkedő alkotóinak munkáiból. A művészettörténészek kiemelik, hogy a magyar–olasz művész képeit a reneszánsz velatura technikával készíti, melynek lényege, hogy a festéket rétegenként, fátyolosan hordja fel a felületre. Témái között a keresztény kultúrkörből származó motívumok és a pogány magyar hagyomány elemei mellett megjelennek a Kisalföld dombjai, vagy Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája ihlette jelenetek. (Temesi)

Reneszánsz hangulat Reneszánsz hangulat