Ugrás a tartalomra

Retro számítógépek a BMTE Sporttelepen

2015. október 10. szombat
Nagy Károly informatikus gyűjtötte össze azt a harminc különlegességet, amelyek a hónap végéig tekinthetők meg a budafoki sporttelep klubszobájában
Retro számítógépek a BMTE Sporttelepen

A budafoki BMTE Sporttelep klubszobájában nyílt kiállítás a hétvégén számítógépekből. Régiekből, amelyek már nem kaphatók, de javarészt még mindig működnek, csak jóval lassabban, mint mai társaik. A hónap végéig ingyenesen látható különleges retrogépeket Nagy Károly informatikus gyűjtötte össze évtizedek alatt.

Könnyen kiszámítható, hogy aki beleszerelmesedik az informatikába, és megszállottjává válik a folyamatosan fejlődő technikának, miközben azért becsüli a régit is, előbb-utóbb gyűjtővé válik. Márpedig aki szenvedélyesen gyűjti a történelmi berendezéseket, kiállításon is töri a fejét. Így járt Nagy Károly is, aki huszonöt éve informatikai szakemberként dolgozik, és körülbelül azóta halmozza fel otthonában a mára már elavult számítógépeket.

– Mindig gyűjtöttem valamit, ifjabb koromban szalvétát, lepkét, gyufásdobozt – mesélt hobbijáról. – A számítógépek annyira gyorsan fejlődnek és elavulnak, eltűnnek, hogy elhatároztam, főleg a fiatalokra gondolva, megőrzöm ezeket a történelmi berendezéseket. Eddig száz tételt leltároztam. A legtöbbet ajándékba kaptam – még ismeretlenektől is, akik tudomást szereztek a hobbimról –, de vásároltam is. A lakásom már tele van érdekes ősszámítógépekkel. A budafoki házunkat is úgy vettem két évvel ezelőtt, hogy alapvető szempont volt, hogy elférjenek benne a gyűjteményeim. A számítógépeken kívül ugyanis gyűjtöm még a régi fényképezőgépeket, rádiókat és tévéket. Miután a BMTE Sportteleppel szemben lakom, egyszer találkoztam a vezetőjével az utcán és beszéltünk a számítógép-gyűjteményemről. Ekkor felajánlotta a sporttelep klubtermét a kiállítás céljára. Ez egyébként a hatodik kiállításom eddig.
Nagy Károlynak vannak különleges számítógépei, még olyan is, amelyből csak egy van a világon. Nagy álma, hogy Budapesten létrehozzon egy számítógépes múzeumot – Szegeden már van –, de annak örülne a legjobban, ha ez éppen kerületében, Budafokon valósulna meg. (Temesi László)


Harmincévesek…
A BMTE Sporttelep klubszobájában mintegy harminc régi számítógépet állított ki a gyűjtő abból az alkalomból, hogy harmincéves az Atari ST, a Commodore Amiga és a Windows, így természetesen főleg ezek a márkák láthatók a hónap végéig. Rajtuk kívül van még néhány különleges Apple gép is a retrokiállításon, amelyet Nagy Károly elsősorban látványos és hasznos családi programnak szán. A fiataloknak mindenképp érdekes lehet, mert itt láthatják, honnan hová fejlődtek az általuk mindennaposan, sőt „mindenpercesen” használt okos „kütyük”.