Ugrás a tartalomra

Rohamosztagos Nagytétényből

2016. február 01. hétfő
Kovács Géza kung-fu világbajnok, edző és kaszkadőr a Star Wars új epizódjában, Az ébredő Erőben is szerepelt
Rohamosztagos  Nagytétényből

Sokan készültek decemberben a Star Wars 7-re, Az ébredő Erő című film magyar bemutatójára, amely már az első hétvégi nézőszámot tekintve azonnal a toplista élére tört. A százharmincöt perces filmben az egyik rohamosztagos szerepében a nagytétényi Kovács Géza kaszkadőr is játszott. Elmondása szerint élete egyik legboldogabb hetét töltötte a londoni Pinewood stúdióban annak ellenére, hogy a forgatáson tetőtől talpig páncélöltözetben harcolt, lövöldözött, esett és rohangált naponta tíz órán keresztül, és legalább kétezerszer meghalt. Sokan ismerik őt a kerületben, hiszen sokáig itt lakott, a Bartók Béla Általános Iskolába járt, és a Klauzál-házban shaolin kung-fu edzéseket tartott a gyerekeknek. A háromszoros kung fu világbajnokot arról faggattuk, milyen úton jutott el a Star Wars univerzumába.

– Hogyan lett a harcművészből kaszkadőr? 

– Kung fus csapatunkat a Sobri című magyar film rendezője 2003-ban felkérte a végső jelenethez, és mi elvállaltuk a szereplést. Rá két évre már a Metamorphosisban szerepeltem kaszkadőrként, de mint koreográfus is volt szerencsém aktívan közreműködni a filmben, így egyre jobban magával ragadott ez a világ. Négy évvel később találkoztam jelenlegi főnökömmel, Párdányi Domonkossal, akivel azóta is együtt dolgozom.

Büszke vagyok arra, hogy a Trónok harca első évadában, ahol a Párdányi csapat, vagyis mi alkottuk az alap kaszkadőrcsapatot, SAG-díjjal jutalmazták a munkánkat. Addig ezt Magyarországon elnyerni még senkinek sem sikerült.

– Eközben egyetemre járt, edző, majd sportmenedzseri szakon lediplomázott, és a kaszkadőri képesítést is megszerezte. Gyerekkorában vagánynak számított? 

– Inkább átlagosan aktívnak. Indy volt a férfiideálom, Han Solo akartam lenni, de mindig Luke lettem. Az akkori akciófilmek közül egyik sem ért fel a Star Warshoz, amelynek világa számomra vallási fanatizmussá, imádattá vált. A legmerészebb és legtitkosabb álmom vált valóra azzal, hogy lehetőséget kaptam dolgozni benne. Megfoghattam Luke fénykardját, beülhettem a Millennium Falcon pilótafülkéjébe, és rohamosztagosként szerepelhettem abban a csatában, ahol Maz Kanata templomát szétlövi az Első Rend.

– Évente négy-öt filmhez is felkérést kap. Milyen feladatokat bíznak önre?

– Gyalogos kaszkadőr vagyok, aki lő, verekszik, ugrik, esik és felkel, zuhan, felrobban, megég és elrepül. Az ébredő Erőben lövésektől és robbanásoktól halok meg, azaz a jelenetek közeli hátterében játszom el a halálomat. A Die Hard 5-ben már a film alap kaszkadőrcsapatának tagjaként vettem részt, a Herkules című moziban a film elejétől a végéig, hét hónapon át akcióztunk és csatáztunk, és a Skyfall-ban egy pluszfeladatra is behívtak. Óriási megtiszteltetésnek fogtam fel, hogy fél napig vezethettem background driverként újra és újra A pontból B-be egy kék Land Rover Jeepet, ami Bond mögött fékez le a filmben. Nemrég a Marco Polóról szóló sorozat második évadjában a Marco apját alakító színész kaszkadőr-dublőrje voltam.

Élvezem ezt a munkát, és remélem, hogy a Párdányi-csapatot – velem együtt – még sok-sok hollywoodi kasszasikerbe elhívják dolgozni. (Tamás Angéla)