Ugrás a tartalomra

Rókák a kerületben

2018. október 12. péntek
Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban tapasztalható, hogy az egyébként vadonélő rókák sokszor a lakott területekre is bemerészkednek. Az életterük szűkülésével egyre gyakrabban és bátrabban mozognak az emberek akár közvetlen közelében.
Rókák a kerületben

Az állatok jobban félnek az emberektől, mit mi tőlük, de gyakori, hogy akár 3-1 méteren belül merészkednek. A rókák alapvetően nem jelentenek veszélyt az emberekre, táplálékszerzés céljából merészkednek a lakóingatlanok közé. A rókák veszettség elleni immunizálása országosan folyamatosan biztosítva van.

„A veszett róka nappal is aktív, szinte „keresi” az ember társaságát, hagyja magát megközelíteni, megfogni, megsimogatni. Sokkhatásra ez az állapot dühöngésbe válthat át. Sokszor kutyával verekszik össze vagy más háziállatot támad meg. Esetenként görcsrohamok figyelhetők meg (csillagvizsgáló fejtartás, állkapocs-csattogtatás). A megveszett állatok a zavart tudat következtében nagyobb távolságokra kóborolnak, mely során gyakran az autóutakon elgázolják őket.” – áll a NÉBIH hivatalos tájékoztató anyagában.

„A lakott területeken vagy azok közelében élő rókák megszokják az emberi környezetet, ezért esetleg nem félnek az embertől, ami önmagában még nem jelenti azt, hogy veszettek lennének. Az egészséges róka azonban soha nem hagyja magát néhány méterre megközelíteni, illetve el lehet zavarni (például tapssal, kiáltással).”

További hasznos információk: http://www.veszettsegmentesites.hu/a-veszettseg-tunetei

Amennyiben veszett rókát észlel  a kerület belterületén, kérjük ne közelítse meg, hanem haladéktalanul jelezze a XXII. kerület által megbízott állatorvosnak, Dr. Osvárt Andrásnak (06-30/242-0815), aki megfelelő tapasztalattal és eszközökkel rendelkezik a beteg rókák befogására és elszállítására.

 

Rókák a kerületben