Ugrás a tartalomra

Ronádó és a Brazilok

2017. július 25. kedd
Egy cigányokból alakult focicsapat történetéről forgatott filmet M. Kiss Csaba
Ronádó és a Brazilok

Áprilisban mutatták be a Brazilok című játékfilmet, amelynek ötletgazdája, forgatókönyvírója és egyben egyik rendezője is M. Kiss Csaba. A különböző tévécsatornák adásaiból, a TV2 Naplójából, az MTV Kékfény és Szempont című műsoraiból ismert főszerkesztő, műsorvezető a Herman Ottó Intézetben válaszolt lapunk kérdéseire.

– Érzékeny témához nyúlt, amikor egy cigányokból alakult focicsapat történetét állította mozija középpontjába. Honnan szerezte tapasztalatait a magyar falvakban uralkodó állapotokról?

– Mindig érdekelt a kisebbség–többség viszonya. Az elmúlt csaknem harminc évben több ezer riportot készítettem, az ország minden pontján megfordultam, és láttam, hogy ahol magas a cigány népesség aránya, rasszisták az emberek. A foci is igazságtalan, hiszen mindkét csapat a győzelemért játszik, a meccs végén mégis csak az egyik öltözőben ujjonganak, de a foci még mindig nagyságrendekkel jobb, mint egy cigány–magyar „háború”.

– Miért nem dokumentumfilmet készített?

– Szeretném, ha megnéznék az emberek. Célom volt, hogy a könnyebb befogadhatóság miatt a film amennyire életszerű, annyira meseszerű is legyen. Többségében amatőr szereplőkkel dolgoztunk, akikkel tökéletesen együttműködtek a kiváló színészek.

– Hogyan találtak rá a film többi szereplőjére? 

– Nem a falvak putrisorára mentünk válogatni, hanem tehetséggondozó táborokba. Az egyik gyerek Snétbergernél gitározott, a másikat a Polgár Alapítványnál, a harmadikat egy focitáborban találtuk meg. Olyan gyerekeket kerestünk, akik elütnek az átlagtól. Összehoztuk őket, és Földessy Margit, majd Nyári Oszkár és Horváth Kristóf foglalkozott velük. A fociedzéseket Bánfi János egykori válogatott labdarúgó tartotta. Úgy érzem, a végére eltűnt a profik és az amatőrök közötti különbség. A tökéletes helyszínt is vagy egy hónapig kerestük, majd Acsára esett a választás. Ott toboroztunk statisztákat, így több mint a fél falu játszik a filmben.

– Sok kis faluban nincs mozi, talán Acsán sincs. Az ott élő emberek nem is láthatják a filmet?

– Tervezzük, hogy elvisszük vidéki turnéra, és akkor ők is megnézhetik, meg azok is, akiknek nem telik a drága mozijegyre.

(Tamás Angéla)