Ugrás a tartalomra

Rövidesen helyreállítják a budafoki kálváriát

2015. október 07. szerda
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi kapcsolatokért felelős államtitkársága 1,5 millió forinttal támogatja a munkálatokat
Rövidesen helyreállítják a budafoki kálváriát

A tavaszi felújítását követően a budafoki kálvária a július 8-i viharban szinte teljesen megsemmisült. A helyreállításához széles összefogásra van szükség. Hegyi László helyettes államtitkár szeptember 29-én megtartott sajtótájékoztatóján bejelentette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága 1,5 millió forinttal támogatja a helyreállítási munkálatokat.

A Fővárosi TÉR-KÖZ pályázatban elnyert pénzösszeg tette lehetővé, hogy a budafoki stációt felújíthatta az önkormányzat. Emellett még egy úgynevezett bibliai játszóteret is kialakítottak a Péter-Pál utcában, ahol játékos formában ismerhetik meg a gyerekek a Szentírás fontosabb állomásait. A stáció utolsó állomására a Golgota elkészülte után egy héttel csapott le a hatalmas vihar. A Kálváriát körülvevő tuják többsége rádőlt a felújított szobrokra és kerítéselemekre.

– Kötelességemnek érzem, hogy a kerület saját forrásából is segítse a helyreállítást – mondta a sajtótájékoztatón Karsay Ferenc polgármester. – Ha szükséges olyan javaslatot fogok a képviselő-testület elé terjeszteni, ami lehetővé teszi a kálvária teljes megszépülését. Szerintem Budapest legszebb stációja ez, így mindent meg kell tennünk, hogy ismét új pompájában díszelegjen a domb tetején – tette hozzá a kerület vezetője.

Hegyi László helyettes államtitkár még látta az elkészült stációt, ezért megdöbbenve járta körbe a Golgotát a sajtótájékoztató előtt. 

– Magyarország kormánya nem maradhat tétlen, ha ledől egy kálvária, főleg, amikor nemcsak egy városrész emblematikus építményéről, hanem egy látogatott, a budafoki egyházközség által évről évre lelki-közösségi programokra használt keresztútról van szó – jelentette ki Hegyi László. – Ez a gyorssegély elegendő lesz arra, hogy a közelgő fagyok ellen az elemeket biztonságos helyre szállítsák és elkezdjék egy műhelyben helyreállítani – ismertette a felújítás első lépéseit. Közölte: a fő cél az, hogy a tavasz beköszöntével újra a helyén álljon a kálvária, ha pedig erre nem lenne elegendő forrás, akkor a kormány további segítséget nyújt a 2016-os esztendőben.

Sárhegyi Zoltán plébániai kormányzó elmondta, sokan szeretnék, hogy a 250 éves műemlék a régi meghitt, zöld növények által körülölelt hangulatát kaphassa vissza. A hatalmas tuják okozták a kálvária vesztét, így a jövőben lesznek növények, de nem olyan nagyok, mint régen. 

– A kormány által biztosított gyorssegély arra lesz elegendő, hogy a köveket deponáljuk és hogy elkészítsük az öntőformákat, így a műhelyben sikerülhet a kövek egy részének kifaragása is. A következő teendő a földben maradt gyökerek kifordítása – mondta Sárhegyi Zoltán. A tavasz beköszöntével az elkészült elemeket a helyszínen összeillesztik, és a tervek szerint a húsvétkor újra a régi pompájában állhat a budafoki kálvária. (Viszkocsil Dóra)

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/10/05/megkezdodik-a-budafoki-kalvaria-helyreallitasa/

 

A projekt a TÉR-KÖZ pályázat támogatásával valósult meg.

 

Rövidesen helyreállítják a budafoki kálváriát