Ugrás a tartalomra

Rózsakerten gyűltek össze a kutató gyerekek

2016. május 28. szombat
A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában tartották meg a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának országos döntőjét
Rózsakerten gyűltek össze  a kutató gyerekek

Csaknem hatvan rendkívül érdekes előadást hallgathatott meg a zsűri a XV. Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának országos döntőjén, a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Szabolcs Attila országgyűlési képviselő is.

Tizenöt évvel ezelőtt prof. dr. Zsolnai Józsefnek volt egy előfeltevése, miszerint a közoktatásban a tudomány már kisiskolás kortól tanítható. A tapasztalatok alapján ma már elmondható, hogy a tanulók a harmadiktól a nyolcadik osztályig is képesek arra, hogy ismereteket gyűjtsenek különböző tudományos témákban. A verseny is ezt igazolja. A diákok természettudományi vagy társadalomtudományi témakörben választottak témákat. Sokan dolgozták fel a lakóhelyük történetét vagy választották a környezetvédelmet. Utóbbinál a szépen kidolgozott munkákban a diákok mérési adatokat, problémamegoldásokat és összefüggéseket is feltüntettek. A Zsolnai-módszert ebben az évben vizsgálták meg abból a szempontból is, hogy milyen mértékben tudják hasznosítani a gyerekek mindazokat a tevékenységeket, képességet, tudást, amelyet ezzel a munkával megszereztek.

– A hatásvizsgálat azt mutatta, hogy a megkérdezettek 20 százaléka nemcsak a gimnáziumban, hanem az egyetemen is óriási hasznát vette a megszerzett módszertannak – mondta Kiss Albert, a KGYTK Tehetségsegítő Tanács elnöke. A kör nem állt meg a diákok megkérdezésénél, a már dolgozó korosztály is pozitívan nyilatkozott. A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola több mint tíz éve ad otthont ennek a versenynek, ahol az intézmény diákjai is képviseltetik magukat. Németh Géza, az iskola gondnoka a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársaként fontosnak tartja a tehetséggondozást.

– Nagyon jó látni, hogy milyen sok okos diák van ezen a versenyen. Fontos őket ösztönözni, hogy később se vesszen el belőlük a tudomány iránti érdeklődés. Az egyetemünkön azért tartunk kutatók éjszakáját a diákoknak, hogy sokan kapjanak kedvet a villamosmérnöki és informatikai szak iránt – mondta Németh Géza. (Viszkocsil Dóra)