Ugrás a tartalomra

Sanzonos magyar zene Vakeliten

2016. február 08. hétfő
A Hungaro zenekar „vándor énekesei” egyre népszerűbb, sajátos stílust hoztak Budafok-Tétény kulturális életébe
Sanzonos magyar zene Vakeliten

A másfél éve alakult Hungaro zenekar szerzeményeiben nem szokványos témákat dolgoz fel, dalszövegeiben gyakran használ közgazdasági fogalmakat. A borfesztiválról, jegybankról és alapítványról, menedzserről és sztárságról szóló verseiben nyíltan fogalmazza meg a társadalmi jelenségeket, előadásmódja pedig – Dörner György szerint – sanzonos.

Az együttes „vándor énekesei”, Borhi Miklós és Herbály Péter arról ábrándoznak, hogy 2020-ban már az emberek többsége szeretne tájékozódni a valós helyzetről, amelyre ők kulturális termékükkel, a Vakelit 2020-szal készen állnak. A zenekar vezetője, Herbály Péter megfogalmazása szerint a CD-melléklettel megjelent könyvükben olvasható százharminchárom dal témája és hangvétele azért szokatlan, mert az elmúlt hatvan évben az emberek nem ezt kapták a magyar könnyűzenétől.

A zenészek elmondták lapunknak, hogy természetes védelmi reakciónak tartják, ha az ember művészként is elkezd érdeklődni az iránt, ami körülötte történik. Ők is törekednek arra, hogy zenéjükkel elvarázsolják és szórakoztassák a hallgatóságot, de számukra sokkal fontosabb a mondanivaló, előadásaikon ezért is zenélnek csak ketten, „csendes”, akusztikus gitáron pengetve a dalokat.

Szeretnék ráirányítani az emberek figyelmét a világ társadalmi jelenségeire, azon belül is a magyarság jelenlegi helyzetére. Úgy érzik, lejárt a visszatekintgetések és siránkozás ideje, most már a kiutat kell megtalálni. A „kik vették el és hogyan” egyszerű, körmondatok nélküli megfogalmazása, és a „mit tehetnek az emberek, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer” boncolgatása az együttgondolkodást segíti. Szándékuk, hogy a visszásságokat előremutató módon tárják a közönség elé.

A Hungaro zenekart a páros elmondása szerint a hozzájuk hasonló lelkülettel bíró emberek támogatják, könyvük bevezető gondolatait például Bogár László professzor írta, akitől rengeteget tanultak és tanulnak ma is. A kötetet Bakó Károly grafikus illusztrálta, a videoklipek pedig Baroch Csaba operatőr segítségével készültek – mindez baráti szeretetből.

Hozzátették: Dörner György színházigazgató meghívásának köszönhető, hogy az Új Színházban Bogár László közgazdászprofesszor közreműködésével pódium-előadásokat tarthatnak – az idén már minden hónapban. A felkéréseknek eleget téve az országot járják, és néhány nagyobb rendezvényen is felléptek már, de ahogy a könyv hátsó borítóján olvasható: „félmillió honfitársunk méltatja talán figyelmére, száll vele vitába, mond róla kritikát”. (Tamás Angéla)