Ugrás a tartalomra

Segítség a téli időszakban

2020. október 22. csütörtök
Budafok-Tétény Önkormányzata gondoskodik lakossága megsegítéséről a téli időszakban is. Ilyenkor különösen a nehézsorsúak igénylik a törődést, a segítséget. Az önkormányzat ezért minden évben saját költségvetéséből, illetve együttműködő partnerein keresztül közösen nyújt szerteágazó támogatást a szükségben élőknek.
Segítség a téli időszakban

Lakhatási és egyéb ezzel kapcsolatos támogatás

Önkormányzatunk települési támogatásként lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó, havonta folyósított támogatást nyújt a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez való hozzájárulásként. A lakhatási támogatás többek között a fűtésidényhez kapcsolódó kiadásokhoz, így a villanyáram-, a gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás díjához való hozzájárulást jelentheti kerületünben. Emelett rendkívüli támogatás is megállapítható például a fűtési költségek kapcsán keletkező többletkiadásokhoz való hozzájárulás céljából.

Téli tüzelő iránti kérelem

Továbbá kifejezetten téli tüzelő megvásárlásához is kérelmezhető rendkívüli települési támogatás – figyelemmel a fűtési időszakra – szeptember 1. napjától március 31. napjáig kerületünkben.

Karácsonyi ajándék, fenyőfa házhozszállítással

Ádvent időszakában a járványhelyzetre tekintettel bizonyosan nem az eddig megszokott rendezvények lesznek a megajándékozás színterei (rászoruló családoknak, időseknek bevett hagyomány meglepetés műsorral és ajándékokkal emlékezetessé tenni az ünnepet kerületünkben). Terveink szerint nekik házhoz visszük idén az ajándékcsomagokat.

Évek óta hagyomány, hogy a szerény körülmények között élő gyermekes családoknak, időseknek, nehézsséggel élőknek a Szociális Szolgálat és a Család-és Gyermekjóléti Központ  útján fenyőfát ajándékoz önkormányzatunk, amit idén is folytatunk.

Önkéntesség, szolidarítás

A szolidaritásból fakadó segítő szándék kerületünkben nem csupán a vírusjárvány kezdetével mutatkozott meg, a korábbi években is szép példáit láthattunk a rászoruló emberek támogatásának. Ünnepi ebédeken látták őket vendégül több alkalommal, vagy éppen szociális és gyermekjóléti intézményeink részesültek nagyértékű adományokban (elektronikai berendezést, valamint élelmiszer-, üdítő- és édességcsomagot vehettek át).

A rászoruló emberek segítése nem lehet állami privilégium, az önkéntesség, a társadalmi szolidaritás nélkülözhetetlen, ugyanakkor rendelkezésre álló eszközeinkkel igyekszünk támogatni kerületi szervezeteket, amelyek aktívan hozzájárulnak az itt élő rászorulók helyzetének javításához. Önkormányzatunk ezért döntött az adományközvetítést, hideg élelmiszer- vagy melegételosztást végző civil szervezetek, egyházak támogatását célzó pályázatról.

Napi egyszeri élelem a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben

Mindemellett feladat-ellátási szerződésben állunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, így a téli krízisidőszakban biztosított napi egyszeri hideg élelem és forró ital a lakhatásukat még őrző, de szűkös anyagi körülmények között élő kerületi rászorulóknak is segítséget nyújt.