Ugrás a tartalomra

Segítség az önismerethez

2018. április 12. csütörtök
Parádés szereposztásban láthatjuk A szív hídjai című előadást április 14-én
Segítség az önismerethez

Segítség az önismerethez Öt éve mutatták be az Óbudai Társaskör színpadán A szív hídjai című darabot, amelyet április 14-én a Klauzál Házban is láthat a budafok-tétényi közönség. A színdarab férfi főszereplőjével, László Zsolttal beszélgettünk.

– A Meryl Streep és Clint Eastwood fémjelezte világhírű filmváltozat vagy a népszerű magyar színészek miatt özönlik a közönség az előadásra? Minek köszönhető a siker?

– Gyakran találkozom ezzel a kérdéssel, de bevallom, hogy a siker összetevőiről nem tudok nyilatkozni, legfeljebb találgatni. Nyilván a közönség egy részének vannak élményei a filmmel kapcsolatban, őket talán ez vonzza az előadásra, és azt gondolom, hogy mások a színházi előadás kedvéért váltanak jegyet, és nézik meg a darabot.

– Mire számítson a néző a filmhez képest?

– Nem lehet összehasonlítani a két élményt, mi másfajta minőséget nyújtunk a nézőknek, a próbafolyamat során volt lehetőségünk arra, hogy szépen és szélsőségesen jelenítsük meg a szereplőket a színpadon.

– Szélsőségest említett. Mire gondol?

– A női főszereplővel, Udvaros Dorottyával sokkal több időnk volt, hogy kidolgozzuk a jelenetek finomságait, és ezt előadásról előadásra meg is tesszük. A Streep–Eastwood párosnak, a filmezés jellegéből adódóan, ennyi idő és lehetőség nem állhatott a rendelkezésére.

– Előnyt jelentett a próbafolyamat során, hogy Udvaros Dorottyával korábban 11 éven keresztül társulati tagok voltak a Nemzeti Színházban?

– Természetesen igen, hadd mondjam el, hogy Orlai Tibor, az Orlai Produkciós Iroda vezetője 2013-ban Udvaros Dorottya kedvéért illesztette be a repertoárjába a Szív hídjait, és a művésznő ragaszkodott ahhoz, hogy ha lehet, velem szeretne játszani, én legyek a férfi főszereplő. Ez számomra igazán megható volt.

– Mit üzen a darab a közönségnek?

– Ne vegye nagyképűségnek, de nem szoktam ezzel foglalkozni. A jó darabok, regények mindig felvetnek bizonyos kérdéseket, de a válaszokat mindig a nézőnek kell megtalálnia. A színpadon olyan élethelyzeteket mutatunk meg a közönségnek, amibe nagy valószínűséggel ők is kerültek, s így segítünk megtalálni a válaszokat.

– Járt már Budatétényben?

– Egyik kiváló barátom, Schneider Zoltán Budatétényben lakik, nála előfordulok néha. Eddig nem sok időt töltöttem a környéken, de 14-én, szombaton ismét ott leszek. (Szilágyi László)