Ugrás a tartalomra

Sikeres pályázat: új tulajdonosa lehet a Czuba-Durozier-kastélynak

2016. november 28. hétfő
Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testülete a november 10-ei zárt ülésén döntött a Knoll József utca 6., 8. és 10. szám alatti ingatlanok, valamint a Czuba-Durozier-villa együttes értékesítéséről, a benyújtott pályázatról.
Sikeres pályázat: új tulajdonosa lehet a Czuba-Durozier-kastélynak

„A Czuba-Durozier-kastély állapota sajnos évek óta rohamosan romlik, jelenleg is körbe van állványozva, hogy elkerüljék a baleseteket. Az értékéhez méltó felújítás több százmillió forintos költség lenne, ami aránytalanul magas összeg egy olyan épületre, aminek közel harminc év alatt sem tudott önkormányzatunk olyan funkciót találni, ami lehetővé tenné annak rentábilis üzemeltetését. Ezért szükségszerűvé vált, hogy olyan gazdát találjunk, aki a műemlék ingatlan sajátosságait figyelembe véve, régi fényében tudja helyreállítani az épületet és környékét.” – nyilatkozta Karsay Ferenc polgármester a budafokteteny.hu-nak.

A képviselők a 2016. június 23-i testületi ülésen döntöttek arról, hogy pályázatot írnak ki az ingatlanok értékesítésére.  Pályázni szeptember 30-ig lehetett, a beérkezett pályázatról a november 10-ei zárt ülésén döntött a Képviselő-testület. Olyan nyertese lett a pályázatnak, aki vállalta, hogy minden jogszabályi kötelezettséget és hagyományainkat is tiszteletben tartva fogja felújítani az ingatlant.

A Czuba-Durozier-kastélyból nemrégiben az utolsó lakó is kiköltözött. A romantikus stílusjegyeket őrző épület közösségi hasznosítását régóta szerette volna megvalósítani az önkormányzat, amire 2014-ben a Magyarországi Baptista Egyházzal közösen alakítottak ki egy tervet. A műemlék jellegű épületet állami vagy Európai Uniós forrásból újították volna fel, majd a kastély 16 lakóegységes kollégiumi funkciót kapott volna. A kollégium fenntartását és berendezését a baptista egyház vállalta. A villa körüli területekre közösségi tereket terveztek. Ez az elképzelés sajnos meghiúsult, mivel semmilyen központi forrást nem sikerült elnyerni a projektre.

A páratlan szépségű kastély történetét kevesen ismerik. A különleges épületet W. H. Czuba Durozier Magyarországra települt francia iparos építtette családja számára. A kastély pincéjében a tulajdonos konyakgyárat hozott létre Ulbrich Gyulával közösen. A gyönyörű ház 1884 és 1887 között készült el a francia romantikus építészet stílusjegyeinek felhasználásával. W. H. Czuba-Durozier 1920-as években bekövetkezett halála után a gyár is hamar megszűnt, az épületet pedig eladta a család.  Az ezt követő többszöri tulajdonosváltás után a kastély Bathó Kálmán budafoki közjegyzőé lett, tőle vették el és államosították 1950-ben, mikor Budafokot Budapesthez csatolták. Előbb nyolc-, majd tizenhat lakásos társasházzá alakították. A szocializmusra jellemző „műgonddal” végzett átalakítások során az egykori díszítőelemek szinte mind megsemmisültek, eltűntek, vagy lefestették őket. A benne található lakások ma már üresek, állapotuk leromlott.

A nyertes pályázó, önkormányzatunk és a műemlékvédelmi szakemberek a közeljövőben megkezdik a tárgyalásokat arról, hogy miként lehetne az ingatlant úgy hasznosítani, hogy Budafok óvárosának hangulata se sérüljön és – minden műemlékvédelmi szabály betartása mellett – a nyertes pályázó érdekeit is szolgálja a beruházás, befektetés. – mondta a budafokteteny.hu-nak Karsay Ferenc polgármester.