Ugrás a tartalomra

Sportos család sportos gyermeke

2018. augusztus 31. péntek
Munkácsy Károly-díj Szalay Szabinának
Sportos család sportos gyermeke

A Baross Gábor Általános Iskola ötödikes diákja, Szalay Szabina Dóra azonkívül, hogy atletizál, a harcművészetben és a kerékpározásban is országos, valamint nemzetközi versenyeken ér el jó helyezéseket. Az érmeit és kupáit nem számolja, mert néha nehéz elkülöníteni azokat húga és szülei díjaitól, de úgy gondolja, száznál biztosan többet szerzett már. Szabina a június végén Siófokon megrendezett Grappling Bajnokságon a Gi Grappling versenyszámban, a 46 kg-os lányok ifjúsági kategóriájában III., a NoGi Grappling versenyen pedig II. helyezett lett. Pihenésképpen júliusban a nádasladányi edzőtáborba ment, ahol a sárga övét narancssárgára cserélte.

–  A családod minden tagja űzi az ősi japán harcművészetből kialakult Brazil Jiu Jitsu küzdősportot, de te grappling versenyeken is indulsz. Mit tudhatunk erről a kevéssé ismert, viszonylag új diákolimpiai sportágról, és te hol készülsz a versenyekre?

– Ez egy összekapaszkodós küzdelem, ütés-rúgás nélküli földharc. Nem igazán harcművészet, inkább szabályrendszer. Meghatározott keretek között lehet használni a jiu jitsu technikáit. A Gi Grappling során használhatjuk a jiu jitsu ruházatunkat is a küzdelemben, a NoGi Grappling versenyen passzos ruhában vagyunk, amit nem szabad használni, és a tatamira is mezítláb kell fellépni. A ZR Team Budaörsben edzek, ahol az edzőm, Szekeres Ákos felváltva készít fel minket a jiu jitsu és a grapping versenyekre. Sok első helyezésem van, de a bécsi jiu jitsu nemzetközi versenyen sajnos csak második lettem.

–  Terepkerékpárban is jó vagy. A biciklivel milyen eredményeket értél el eddig?

– Az országos Mountain Bike versenyen aranyérmet, az ügyességi elemekkel nehezített Montain Bike XCO-n pedig bronzérmet kaptam, de duatlonon is indultam már, ahol szintén a harmadikként értem célba.

– Mivel szeretsz foglalkozni, ha éppen nem futsz, biciklizel vagy küzdesz?

– Az iskolában tanulok, a rajz- és az etikaórát szeretem a legjobban, de a technikaórákat is élvezem. Anya szerint belsőépítész lesz belőlem, mert a lakásban jól elrendezem a dolgokat, és már nagyon sok alaprajzot készítettem.

(Tamás Angéla)