Ugrás a tartalomra

Sulikoncert a Klauzál Házban

2019. október 17. csütörtök
Bemutatta új programjait a Budafoki Dohnányi Zenekar
Sulikoncert a Klauzál Házban

A színházi szezon kezdetén HangVillás reggelire invitálta a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) ügyvezető zeneigazgatója a média képviselőit. A belváros szívében lévő Aria Hotel különtermében tartott sajtótájékoztató apropóját több, a zenekar életében fontos szerepet játszó esemény szolgáltatta.

Hollerung Gábor zeneigazgató, aki a 2019/2020-as évad új, illetve kiemelkedő programjaira hívta fel a jelenlévők figyelmét, elmondta: az évente adott hatvan-hetven, többnyire telt házas hangversenyeiken és a gyerekek zenei nevelését segítő programjaikon kívül ebben az évadban is előrukkolnak néhány újdonsággal. Budafok-Tétény iskolásainak „Ez most komoly?” címmel szimfonikus sulikoncerteket tartanak október 15–22. között a Klauzál Házban. Az ingyenes, tanítási időben zajló koncertekkel közel két és félezer kerületi iskolásnak (kisiskolásoktól a középiskolásokig) szeretnének kulcsot adni a kezébe a klasszikus zene élvezetéhez, ezért a negyvenöt perces időtartam alatt a korosztályoknak megfelelő magyarázatokkal fűszerezve csendülnek fel a zeneszámok. Hozzátette, hogy a programsorozatot Budafok-Tétény önkormányzata támogatásával tudják megvalósítani.

A Liszt Ferenc-díjas érdemes művész további különlegességként említette a Budafoki Dohnányi Zenekarról készült, Élet, öröm, zene című szimfonikus dokumentumfilm küszöbön álló premierjét. A Sólyom András által készített filmet, amely a BDZ mecénása, Élő Nóra bábáskodásának köszönhetően a zenekar 25 éves jubileuma alkalmából tavaly megszületett, november 9-én mutatják be az Uránia Filmszínházban.

Programjaik közül kiemelte a Klasszik Rádióval közösen szervezett, Best of Cinemusic címet viselő filmzenei koncertet (október 27.) és az Igazából karácsony című szimfonikus koncertshow-t (december 28.), amelyeken a Papp László Budapest Sportarénában vehetnek részt az érdeklődők. A továbbiakban beszélt az Újévi koncertről (2020. január 11. – Müpa) és a negyedik alkalommal sorra kerülő Aranybálról (2020. február 8. – Pesti Vigadó).

A HangVillás reggelin Karsay Ferenc polgármester is köszöntötte a média képviselőit, a budafoki születésű, részben XXII. kerületi fenntartású és ma is erős budafoki kötődésű BDZ-t, valamint Hollerung Gábor zeneigazgatót, akit biztosított arról, hogy a zenekar továbbra is számíthat a támogatásukra, bár ez ma már az együttes jó gazdálkodásának köszönhetően a BDZ költségvetésének alig öt-tíz százaléka.

A Libri társtulajdonosa, a zenekart patronáló Élő Nóra a BDZ Pártolói klubra és a frissen létrehozott BDZ Alapítványra hívta fel a figyelmet. Kihangsúlyozta, hogy a nagyrészt „saját lábon” álló szimfonikus zenekar örömmel fogadja a kisebb támogatásokat, de a cégek érdeklődését is szívesen veszi.

(Tamás Angéla)