Ugrás a tartalomra

Sültek és pörköltek borral, szőlővel

2016. szeptember 16. péntek
A Gradiscsei Horvátok nyerték az idei főzőversenyt
Sültek és pörköltek borral, szőlővel

Ha budafoki borfesztivál, akkor főzőverseny a tangazdaságban. Hosszú évek óta hagyomány ez, sok csapat vesz részt a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál ideje alatt megrendezett baráti rendezvényen. Idén a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület vállalta a rendezvény lebonyolítását.

Az idei főzőversenyre vasárnap kora reggel érkeztek a csapatok a tangazdaságba, és a kijelölt helyek elfoglalása után rögtön nekikezdtek az előkészületeknek. Míg a férfiak a tűzrakó helyeket alakították ki, az asszonyok elkezdték pucolni, aprítani a hozzávalókat. Idén 13 csapat nevezett a főzőversenyre, köztük több régi baráti társasággal. A versenykiírásban az szerepelt, hogy bármilyen ételt lehet főzni, de a bornak vagy a szőlőnek meg kell jelennie a receptekben. Így sokan készítettek különböző pörkölteket vagy gulyásokat, amelyeket borral bolondítottak meg. A háromtagú zsűri, Szepesfalvy Anna alpolgármester, Bánhidi Róbert és Bilicsi István már a főzés idején megfigyelte az alkalmi szakácsok fortélyait. – Nagyon érdekes volt, hogy a csapatok hogyan integrálják az ételekbe a bort és a szőlőt. Volt olyan étel, amit még nem ismertem, de nagyon ízlett – mondta Szepesfalvy Anna, a zsűri elnöke a kóstolás után. A főzőverseny díjait a Bakosfa Kft. ajánlotta fel. Az első helyezett egy 50 literes üstöt, a második egy 20 literes üstöt, a harmadik egy bográcsot kapott ajándékba. Minden csapat az önkormányzatnak köszönhetően kapott egy ajándékcsomagot borral, pezsgővel, és egy emléklapot a részvételről. Első helyen a Gradiscsei Horvátok csapata végzett borban pácolt horvát sültekkel, második lett a Nagytétényi Köztársaság szüreti lapockája, a harmadik díjat a Budafoki Mentők csapatának ítélte oda a zsűri a legjobb vörösboros marhapörköltért. (Viszkocsil Dóra)