Ugrás a tartalomra

Sváb zenekarok Nagytétényben

2016. július 13. szerda
Régi és új fellépőkkel tartották meg a kilencedik fúvóstalálkozót
Sváb zenekarok Nagytétényben

Kilencedik alkalommal rendezte meg a Nagytétényi Polgári Kör és a Német Nemzetiségi Önkormányzat a Nagytétényi Fúvóstalálkozót a Szelmann Házban. A rekkenő hőség miatt idén nem a ház kertjében, hanem a színházteremben léptek fel a zenekarok június 25-én.

A rendezvényt dr. Szirtes Edit, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke nyitotta meg. Mindketten azt hangsúlyozták: nagyon nagy öröm, hogy évről évre sikerül megrendezni ezt a találkozót és hogy ennyien kíváncsiak rá. A szervezők törekednek arra, hogy a közönség mindig változatos zenét halljon a fellépőktől, így idén is volt új együttes a meghívottak között. A nap folyamán négy fúvószenekar lépett színpadra. Elsőként a negyvenfős Sóskúti Ifjúsági Zenekar adott elő sváb zenéket Kaszás Sándor karnagy vezetésével. A közönség állva tapsolta meg a fiatalokból álló együttest.

Történetük 1992-ben kezdődik, amikor egy zeneszerető házaspár, Román Ferenc és felesége, Eszter (akik 1956-ban emigráltak az Egyesült Királyságba) nagy ajándékkal lepték meg szülőfalujukat. Elhatározták ugyanis, hogy újjáélesztik a fúvószenei életet Sóskúton. Kaszás Sándort, az akkor 25 éves karmestert kérték fel arra, hogy gyűjtsön jelentkező gyerekeket a fúvósoktatásra, tanítsa meg őket zenélni, majd alapítson velük zenekart. Természetesen az ehhez szükséges hangszereket is megvásárolták, így megalakult 1994. május 11-én a Sóskúti Ifjúsági Zenekar. Az azóta eltelt több mint 20 évben a zenekar bejárta Magyarország szinte minden táját, és megfordult Európa számos országában is.

A fúvóstalálkozó második fellépője a Bandy Band Kistérségi Fúvószenekari Egyesület volt, melynek elődje az adonyi fúvószenekar, amit 1927-ben alapítottak. 1984–85-ben kezdtek el gondolkodni az utánpótlás lehetőségéről, hiszen addig csak az alapítók leszármazottai csatlakoztak a zenekar életébe, és beilleszkedésük autentikus módon történt. Ebben az időszakban vetődött fel a zenekar életében, hogy iskolai alapokra építve, toborzással kell kiépíteni az utánpótlást, mert a zenekar létszáma korukból adódóan folyamatosan csökkent. Az egyesület fő célja a hagyományok megőrzése, a helyi néptánccsoport kísérése, az utánpótlás megszervezése.

A találkozón két kerületi zenekar is fellépett, az egyik a Budafoki Fúvósegylet volt, melynek vezetőjét Lászlóné Varga Éva köszöntötte. Arató László nemrégiben Tarlós István főpolgármestertől Bárczy István-díjat, Balog Zoltán minisztertől pedig Apáczai Csere János-díjat vehetett át.

– Nagyon szépen köszönöm nektek, hogy 20 éve mindig részt vesztek a nagytétényi szüreti mulatságon, és a fúvóstalálkozón is mindig felléptek – mondta a kör elnöke. A délután utolsó előadója a Südoffen Blaskapelle volt, amely kifulladásig játszott, hiszen a közönség a nagy hőség ellenére sem akarta abbahagyni a táncot a színházteremben. Minden zenekar egy üveg pezsgőt, emlékplaketteket és a Nagytétényi Polgári Kör 25. évfordulójára készült emlékkönyvet kapott ajándékba. (Viszkocsil Dóra)