Ugrás a tartalomra

„Szavam távoli zenére lejt”

2017. május 02. kedd
Zenés irodalmi esttel emlékeztek Csukás István születésnapjára a nagytétényi könyvtárban
„Szavam távoli zenére lejt”

Másfél órás műsort adott a Bettika Quartet a Kisújszálláson született Csukás István Kossuth-díjas költő, író megzenésített verseiből a jelenleg könyvtárként működő egykori nagytétényi zsinagóga épületében. A halhatatlan mesefigurák, a Mirr-Murr, a Pom Pom vagy a Süsü, a sárkány megteremtőjéről, a közel félszáz meseregény írójáról kevesen tudják, hogy eleinte csak felnőtteknek írt, majd a verseskötetei mellett jelentek meg egyre-másra gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi, valamint azt is, hogy a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényéből készült játékfilm 1975-ben elnyerte Hollywoodban a X. televíziós fesztivál nagydíját és az Év legjobb gyermekfilmje címet. Az 1936. április 2-án született költő a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért 2015-ben Szép Ernő-különdíjban részesült, 2016-ban pedig a Magyar Érdemrend középkeresztjével és Magyar Örökség díjjal tüntették ki.

Csukás István felnőtteknek írt verseiből kaphattunk szubjektív keresztmetszetet a pár hete frissen megalakult, az elektronikus, a népi és az akusztikus hangszereket ötvöző Bettika Quartet előadásában, modern hangszerelésben.

A költeményeket egyedi felfogásban, a zenei stílusok között kalandozva zenésítette meg a Bakos Bettika (ének, billentyűk, effektek) és Dévényi Zoltán (gitár, ének) szerzőpáros, amelyeket Mayer Zsolttal (nagybőgő) és Richter Ambrussal (dob) együtt adtak elő március 10-én.

A zenés irodalmi est külön érdekessége volt, hogy az ötvennél több elhangzott Csukás-vers mintegy felét Horváth Kristóf, művésznevén Színész Bob, a FO-CI slam poetry csapat tagja tolmácsolta egy televíziókészüléken keresztül, elválasztva egymástól a megzenésített műveket.

A verseket bemutató programra Csukás István is meghívást kapott, amelyen a költőnek szándékában is állt megjelenni, de sajnos rajta kívül álló okok miatt mégis hiányolnunk kellett társaságát. A közönséget azonban így is elvarázsolták versei és a Bettika Quartet zenés előadása, amelyet vastapssal jutalmazott.

(Tamás Angéla)