Ugrás a tartalomra

Szeptember hónap művésze: Pállay József

2015. szeptember 16. szerda
Művészeti hitvallása: "...a kép mögé kell tekinteni és azt a spirituális valóságot felfedezni, amely valóban ott van."
Szeptember hónap művésze: Pállay József

"Hálás vagyok, hogy ilyen érzékenyen és pontosan fogalmazta meg Jókai Anna író művészetem irányát a 2008-as kiállításom megnyitóján a Klauzál Házban. Rendkívüli hatással van rám Jókai Anna és az általa az irodalomban megteremtett spirituális realizmus. Azon igyekszem, hogy a földi világ realitását és a spirituális realitást összekapcsolva olyan képeket készítsek, amelyek töprengésre és állásfoglalásra késztetnek. Amelyeken látszik, hogy mi az ember fennhatósága, ebben mi az érték vagy hitványság, és mi az isteni felügyelet, irány vagy támogatás. Ebben vannak témák, amik a maguk teljes realitásukban jelennek meg, de spirituális háttérrel, ugyanakkor bizonyos jelenségek az absztrakciót vonzzák, hiszen maguk is absztraktak.
 
A témáim között gyakori a környezeti és perszonális problémák és átcsatolásaik fejtegetése,
a tradicionálisan is nagy múltú társadalomkritikai felhang, de provokáció és agresszió nélküli megjelenítése. Hiszek az alkotásokba sűrített szellemi és az azokba érkező spirituális energiák léleképítő hatásában. Ezért számomra az alkotás nem önkifejezés, hanem alázattal teli szolgálat. Spirituális kommunikációkeresés a földi realitásban.
 
1958. június 4-én születtem Budapesten. Érettségi vizsgát a Kaffka Margit Gimnáziumban szereztem 1976-ban. Tanítói és tanári diplomám után a Magyar Képzőművészeti Főiskola Rendkívüli Tanárképző Tagozatán 1989-ben végeztem. Tanárom Bráda Tibor és Szabados Árpád volt.
 
1976 óta tanítok. Tíz éven át általános iskolában tanítóként és rajztanárként dolgoztam, 1986-tól gimnáziumban rajzot tanítok. 1988-tól a XXII. kerületi Budai Nagy Antal Gimnázium alkalmazásában dolgozom. Nős vagyok, feleségemmel, Németh Anikóval Gergő, Józsi fiamat és Lilla lányomat neveljük.1993-ban a XXII. kerületi Önkormányzat munkámért "Az év pedagógusa" díjat adományozta. 1975 óta foglalkozom festészettel.
 
Mesteremnek FISCHER ERNŐT tartom. Haláláig rendkívüli elkötelezettséggel segítette szakmai munkámat. Hálával, tisztelettel adózom művészetének és emberségének. Pályám kezdetén Pató Róza segített rajztudásom fejlesztésében, és igaz emberséget tanultam tőle. Sokat tanultam Balogh Jenő tanár úrtól is, akinek Anker közi műhelyében szakmai  alapokat, művészetfilozófiát, esztétikát és pedagógiát kaptunk magas szinten. Dr. Kokas Klárával 1985 óta dolgoztam az általa vezetett komplex pedagógiai módszerében.
2003-tól részt veszek Klára továbbképzésein itthon és külföldön. Legutoljára 2005 decemberében, Alcalában tartottunk közösen kurzust zenetanároknak a helyi egyetem meghívására. Jelenleg a róla elnevezett magyarországi tanfolyamon oktatok és a képzőművészeti képzést vezetem. Halála óta pedagógiájának terjesztésén fáradozom."