Ugrás a tartalomra

Színház az egész világ!

2018. április 05. csütörtök
A színházi világnapon rendezte meg idén a Gádor Általános Iskola,a "Miénk a ház" nevet viselő rendezvényét, melyet két évente tartanak a Klauzál Házban.
Színház az egész világ!

Maróthy Miklósné az iskola igazgatónője Simon McBurney szavaival köszöntötte a szülőket és nagyszülőket a teltházas színházteremben: "Ha nincs a színész cselekvése, a nézők nem tudnak hinni. Ha nincs a közönség hite, az előadás nem teljes. Ugyanabban a pillanatban nevetünk, hatódunk meg, szisszenünk fel, vagy némulunk el a döbbenettől. És abban a pillanatban a drámának köszönhetően fölfedezzük a legmélységesebb igazságot: hogy amiről az hittük, épp belőlünk fakadóan választ el bennünket - egyéni tudatunk behatároltsága - valójában nem ismer határt. Közös mindannyiunkban."

A két felvonásból álló műsorban a második, harmadik, a hatodik és a hetedik évfolyamos diákok léptek színpadra. A tanulók hónapokkal az előadás előtt lelkesen gyakoroltak iskola után, nagyszünetben, ének és testnevelés órán. A felkészülésben és az előkészületi munkákban is nagy segítséget nyújtottak a pedagógusok és a szülők. Anyukák, apukák készítettek díszleteket, varrtak jelmezeket és sminkeltek ki közel kétszáz diákot. A nézők között helyet foglaltak egykori gádoros pedagógusok, szülők, nagyszülők és Karsay Ferenc polgármester is. A 12 műsorszám között volt zenés darab, próza, musical és tánc is. A Hófehérke és a Hét törpe meséjét a 7.a osztály kissé átgondolva, szerepcserével oldotta meg. A Rómeó és Júlia című történetet mai nyelven, szlengekkel tűzdelve adták elő a 6.a tanulói. Páratlan látvány volt az aerobik csoport ABBA slágereire betanult produkció is, mint ahogy a 7.b osztály időutazása. A felsősök mellett az alsó tagozatos diákok is kiemelkedő előadásokkal készültek a színházi világnapra. A 2.a osztályosok a csokoládéról szóló Pom-Pom mese zenéjére táncoltak, a harmadik évfolyam egy komoly történelem órát játszott el, amiből a közönség megismerhette a trójai faló történetét. A műsor koronája az utolsó közös ének volt, ahol a színpadon mind a 200 diák és a tanárok együtt adták elő a Játékkészítő című dalt. A szülők a műsor után csak annyit mondtak, hogy nem kell a városba bemenni színházi előadásra, mert itt ezt az élményt és színvonalat maximálisan megkapták. A diákok számára hatalmas öröm volt a műsor végén a vastaps és az ováció.

(Viszkocsil Dóra)