Ugrás a tartalomra

„Szívügyem a Cziffra Fesztivál és Virtuózok”

2018. február 08. csütörtök
Mozgalmas napok, hetek várnak Balázs János, Liszt- és Junior Príma díjas zongoraművészre, aki több nemzetközi rangú eseményre is készül: a Cziffra Fesztivál hétvégi budapesti mesterkurzusára, majd a február 19-én kezdődő fesztiválra, amely egy hétig tart, valamint a Virtuózok című tehetségkutató tévéműsorra.
„Szívügyem a Cziffra Fesztivál és Virtuózok”

Csaknem kétszer annyian jelentkeztek a Cziffra Fesztivál budapesti mesterkurzusára, mint amennyi résztvevőt fogadni tudnak, újságolták örömmel a szervezők. Hasonlóan népszerű az ifjú tehetségek körében a Virtuózok műsor is, amelyre éppen a napokban zárul le a jelentkezési határidő.

- A mesterkurzuson több nemzetközileg elismert, Cziffra György szellemi örökösének tekinthető művésztanár oktatja a kiválasztott hallgatókat február 10-12. között - mondta Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító művészeti vezetője, aki fontosnak tartja, hogy minél többen látogassanak el a mindenki számára nyitott kurzusra, azok is, akiket nem tudtak beválogatni a résztvevők közé. - Itt már nem a hangjegyekről, a kottáról beszélünk elsősorban, hanem például a színpadi szereplésről, versenyekről – tette hozzá.

- Mit vár az idei tehetségkutatótól, a Virtuóztól, van-e olyan érdeklődés, mint korábban?

- Ahogy eddig, idén is nagyon sok jelentkezés várható, ezért úgy gondolom, hogy ebben az évadban szintén rátalálunk majd igazi csiszolatlan gyémántokra. 

- Milyen érzés önnek ilyen fiatalon ifjú tehetségeket zsűrizni, gondozni?

 - Nagy öröm számomra, hogy korom ellenére segíthetem a fiatal zenész nemzedéket, amit kiemelten fontos missziónak tartok. A Virtuózokban való zsűrizés felelősségteljes munka, hiszen igyekszem mindig építő jellegű kritikát mondani a versenyzőknek és kizárólag teljesítmény alapján dönteni. 

- Az évek alatt, melyik hangszerből jelentkeznek a legtöbben, és a fiatal zenészek, mennyire ismerik Cziffra György életét, munkásságát?

- Természetesen a legnépszerűbb hangszerek továbbra is a zongora, a hegedű és persze az énekesek, de volt már, hogy marimbán, szaxofonon vagy furulyán játszva kápráztattak el engem. Hála az elmúlt évek munkásságának, melyet a Cziffra Fesztivállal valósítok meg, egyre többen ismerik, és ami még fontosabb, elismerik, Cziffra György művészetét. 

- Megterhelő lehet egy rangos fesztivál megszervezése mellett a Virtuózokban is aktívan részt venni, majd nyomon követni az ifjú tehetségek életét.

- Nagyon nehéz mindenre időt szakítani, miközben a zongoraművészi karrierem, a Cziffra Fesztivál és a Virtuózok is szívügyem, de töretlen lelkesedéssel, hittel és meggyőződéssel csinálom mindezt. 

- Mit ad egy ismert művész számára a Virtuózok?

- Reményt, hogy a következő évtizedekben is lesznek nagy magyar művészek a világ pódiumain és nézőik, akik szeretik a klasszikus zenét és jegyet váltanak a koncertjeikre. Jó érzés, hogy a fiatal tehetségek kifogyhatatlan kulturális forrása a Kárpát-medencében kétszáz éve folyamatos.

(Temesi László)

„Szívügyem a Cziffra Fesztivál és Virtuózok”