Ugrás a tartalomra

Szobrok és festmények

2016. április 26. kedd
Pató Róza és tanítványai kiállítása a Vén Emil Galériában
Szobrok és festmények

Mester és tanítványai címmel nyílt kiállítás a Klauzál Ház Vén Emil Galériájában április 15-én. A kerületünkben élő és alkotó Pató Róza szobrászművész szobraiból és domborműveiből, valamint két tanítványának festményeiből álló tárlatot Karsay Ferenc polgármester nyitotta meg.

A polgármester végigkalauzolta a megnyitó részvevőit Pató Róza rendhagyó életútján, kiemelte a művészetek iránti elkötelezettségét, pályaválasztásának sajátosságait. Idézte Kő Pál szobrászművész szavait, aki szerint „azt terjesztették róla szobrászberkekben, hogy a fiatal lánynak igencsak fel van vágva a nyelve. Nem kíméli kortársait, de a tanárait sem, éles, akkoriban lánytól nem várt szavakkal fogalmazott véleménynyilvánításaitól”.

A művésznő a képzőművészet legnagyobbjaival, a legjobbaktól tanult a Képzőművészeti Főiskolán. A művészi érzékiséget Somogyi József szobrászművésztől, a pontosságot, a fegyelmet és a formaképzést Pátzay Páltól tanulta. A főiskola elvégzése után köztéri szobrokra, síremlékekre, domborművekre és érmekre kapott megrendeléseket, munkásságát portrék, kisplasztikák és díjak fémjelzik.

Pató Róza dolgozik kővel, bronzzal vagy akár fával, attól függően, mit kíván meg a kompozíció. Budatétényben lévő műterme nyitva áll a szobrászatot elsajátítani akaró fiatalok előtt, tudását és tapasztalatát szívesen osztja meg az ifjú nemzedékkel. Erre a kiállításra is tanítványokkal érkezett, Potmákné Tornallyay Andrea és dr. Potmák Andrea festőkkel. A szobrászművész úgy véli, minden művészet alapja a rajztudás, így nem véletlen, hogy legkisebb tanítványának rajzát is magával hozta a Vén Emil Galériába.
A kiállításmegnyitón Pató Róza fia, Győrffy Gergely hegedűművész először növendékével, Dabóczi Judit Eszterrel muzsikált, akivel Bach Parasztkantátáját és a Hull a pelyhes fehér hó kezdetű gyerekdalt adta elő. Ezt követően egy Dvořák-művet és egy saját szerzeményt is hallhattunk a kiváló hegedűművésztől. A kiállítás a Klauzál Ház nyitvatartási idejében május 8-ig megtekinthető. (Tamás Angéla)