Ugrás a tartalomra

Szórakozás föld felett és föld alatt

2017. augusztus 04. péntek
Az örökösen újító, vállalkozó kedvű pincetulajdonos, Békési Imre már a borfesztiválra készül
Szórakozás föld felett és föld alatt

Békési Imre, Budafok-Tétény díszpolgára jó ideje azon töri a fejét, miképpen kerülhetne az általa megálmodott helyre a Kabai Cukorgyárnál „állomásozó” mozdony, amely a felnőtteknek érdekes látnivalót, a gyerekeknek jó szórakozást tartogat. Azon is töpreng egy ideje, hogyan lehetne legalább három napra működőképessé tenni a Tóth József utcánál lévő kikötőt, hogy Budapest belvárosából hajóval is jöhessenek a vendégek a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválra.

– Hol állna a kabai gőzmozdony, amelyet, ha jól tudom, már egy ideje meg is vásárolt?

– A Tóth József utca és a Nagytétényi út 1. szám találkozásánál lévő dunai átjáróba szeretném letenni. A Karsay Ferenc polgármester úrral történt beszélgetéskor, aki szerint a mozdony köztéren való elhelyezése új színfolt lenne a kerületben, egy olyan közösségi tér képe rajzolódott ki, ahol a kerékpárosok megpihenhetnek, és a szülőkkel érkező gyerekek kívülről-belülről megismerkedhetnek a gőzmozdonnyal, felmászhatnak rá, játszhatnak benne.

– Miért esett a választása pont erre a területre?

– Itt van az egyetlen hely Budafokon, ahonnan egy, a látogatók számára kiépített, föld alatti átjáró vezethetne a pincékhez. A Záborszky pincét azután az átjárókkal összeköthetnénk a többi, különböző karakterű, más-más borvidékről származó borokkal megtöltött pincékkel. Többek között ezért is szeretném végre elhozni Kabáról ezt a masinát, és a kikötő üzemeltetése is ezért jutott eszembe.

– Mekkora távolságot lehetne bejárni a föld alatt, ha megépülne az átjáró?

– A kerületben lévő pincerendszer hosszáról eltérők a vélemények, de a Magyar Borászati Társaság és az Országos Széchényi Könyvtárban fellelhető adatok szerint a becsült hossz 120 kilométer. Ebben az összes, Nagytéténytől Budafokig megtalálható pince benne van. A borhegy föld alatti pincelabirintusa 17 kilométer hosszú, amely az átjárók segítségével egybenyitható lehetne. Óriási és egyedülálló dolog lenne egyik pincéből a másikba eljutni a föld alatt!

– Emiatt érzi fontosnak, hogy legyen egy működő hajókikötő a Tóth József utcánál?

– Budafok teljesen más adottságokkal rendelkezik, mint Etyek vagy a többi borvidék. Vétek lenne kihasználatlanul hagynunk azt a lehetőséget, hogy hajóval is megközelíthető. Nekünk természetes, hogy itt folyik a Duna, de a főváros más részén lakóknak, az idelátogató turistáknak ez kuriózum.

(Tamás Angéla)