Ugrás a tartalomra

Szüreti bál Tétényben

2018. szeptember 19. szerda
Feldíszített hintóval vonulnak fel az utcákon szeptember 29-én
Szüreti bál Tétényben

Szeptember utolsó szombatján – mint az előző években is – várhatóan jó hangulatban és színes forgatagban telik a 23. Nagytétényi szüreti mulatság, igen gazdag programmal. A látványos hintós felvonulásra a nagytétényi utcákon bizonyára most is sokan lesznek kíváncsiak, és az esti bál helyszíne, a Szelmann Ház megtelik.

Szüreti bál TéténybenSzeptember 29-én korán kell kelni, mert kilenc órakor „beindul” a kavalkád, csikós lányok érkeznek hintóval a Szelmann Házba, majd pontban délben a szőlőáldás után indulnak el a hintók innen a következő útvonalon: Fáy – Zámbelly – Batthyányi – Társasház – Tenkes – Nagytétényi – Hugonnai – Kastélypark – Kastélymúzeum – Szent Flórián tér – Úttörők – Nagytétényi út, illetve utcák, cél a Szelmann Ház. A felvonuláson részt vesznek többek között borlovagrendi tagok, fúvósok, lovasklub- és kórus tagok, iskolások, néptáncosok és nemzetiségiek.

– A felvonulás alatt két helyszínen is, a Bartók-lakótelepi Társasház utcai és a kastélyparkolóban csikóspárok bemutatják hagyományos táncaikat – tájékoztatja lapunkat Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, aki immár másfél évtizede vezetője a körnek. – A Szelmann Házban ezen a délutánon ingyenesen lehet szórakozni, például Leblanc Győző, Tóth Éva énekesek operettműsorán három órától, majd a Nádasdy Néptánccsoportok bemutatóján.

– Milyen újdonság várható a szüreti rendezvényen?

– A korábbi évekhez képest az új Nagytétényi Kiállítótérben a Nagytétényi út 278. szám alatt délelőtt tíz órakor Perlaki Gyula tart előadást Virágzó szőlőkultúra, termelés és szüret címmel, délután ötkor pedig Dindi István helytörténész előadása hallgatható meg Hogyan szórakozott és ünnepelt Nagytétény az 1940-es években? címmel.

– A szüreti bálra fogynak a jegyek?

– Igen, telt ház lesz a Szelmann Házban este nyolc órától. Ezen mindig kitűnő a hangulat, a véméndi Baranya Sramli Zenekar játszik hajnalig.

– Nagy munka lehet egy ilyen szüreti mulatság megszervezése.

– Csaknem százan segítenek minden évben ebben a munkában, igen lelkes kis csapat. S ne feledkezzünk meg az önkormányzatról, valamint a helyi vállalkozókról sem a támogatásért, köszönet érte! A mi kis „falunk” nagy összefogásával jön létre idén is a szüreti mulatság! (temesi)