Ugrás a tartalomra

Tájak, borok, hangulatok

2017. szeptember 15. péntek
Bottyán Marianna és Soproni Kiss Sándor festményei
Tájak, borok, hangulatok

Tájak, borok, hangulatok

Nem szokatlan, ha a budafoki borospincékben nemcsak borok, hanem képek és szobrok is ki vannak állítva, ami a képző- és borművészet összekapcsolódását is jelképezi. A hónap elején, a borfesztivál idején két kerületi művész, Bottyán Marianna és Soproni Kiss Sándor festményeit láthattuk a Lics pincészetben.

Pinceablak, Öreg pince, Pincesor, Palackozva, Borváros, Borozgaték, Pincelátogatás, Borospincék – csak néhány alkotás címe, amely árulkodik a két festőművész témaválasztásáról, amelyet a 28. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon tekinthettünk meg borospalackok és hordók társaságában a kinti nagy hőségtől menekülve a hűs pincejáratokba. A kiállításokat Hoffer Ottó képzőművész, az Otti Manifactura igazgatója és dr. Meskó Bánk, a Promontorium Borlovagrend tagja nyitotta meg, Karsay Ferenc polgármester mondott köszöntőt, e szavakkal:

– Itt, Budafokon, a pezsgő- és borfesztivál egyik nyitórendezvényeként, a Bornegyed koncepció egyik ötletgazdájának családi pincészetében olyan művészek kiállításán találkozunk, akik már voltak kerületünkben a hónap művészei. Öröm látni újra a képeiket, amelyek témájaként mindketten a borok és környezetünk összefonódását választották. Régi célunk volt – és azt hiszem, ez az év áttörést jelentett –, hogy Budafok-Tétény azt jelentse Budapestnek, amit az embereknek egy kellemes nyár esti borozgatás jelent, halk zenét hallgatva vagy beszélgetve. Gratulálok Bottyán Marianna festőművésznek ehhez a kiállításhoz, kerületi barangolásainak, élményeinek képi lenyomataihoz és kívánom, hogy Rózsavölgy továbbra is inspirálja. De gratulálok Soproni Kiss Sándornak is, akinek azt is köszönöm, hogy tavaly az önkormányzatnak ajándékozta az Apáról fiúra, avagy a Bornegyed – Kisváros a nagyvárosban című festményét, amely azóta a Városháza Dísztermének bejárata melletti falat díszíti.
Végignézve a két alkotó bor témájú képeit, kedvet kaptunk egy kis borkóstolásra, szerencsére a felkínált többféle Lics-bor megtette a hatását a vendégek között, akik kortyolgatás közben barangolhattak a kerületi témájú képek közt, így még színesebbnek láthatták lakóhelyüket… (Temesi László)