Ugrás a tartalomra

"Tavaszi szél vizet áraszt" helyett, tavaszi tél rügyet fagyaszt

2017. április 19. szerda
Cudar áprilisi idő, viharos szél és sok-sok eső a napokban. Vigyázzunk magunkra és egymásra! - Tájékoztató a 2017. április 19-20 időszak várható időjárásáról.
"Tavaszi szél vizet áraszt" helyett, tavaszi tél rügyet fagyaszt

Ciklon örvénylik a Kárpát-medence fölött, hatására csütörtök estig sokfelé viharos szél és nagy területen nagy mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék várható. 

Szél, a hegyekben hófúvás:

Az északi, északnyugati szél ma elsősorban a Dunántúlon, holnap az északkeleti országrészben is viharossá fokozódik (70-90 km/h). Napközben a Dunántúl nyugati részén 90-100 km/h közötti lökések is előfordulhatnak. A hegyekben a viharos szél hófúvást okoz. Csütörtökön estétől mérséklődik a légmozgás.

Csapadék, hó:

Többfelé jelentős, területi átlagban is 20-30 mm-t meghaladó csapadékra kell számítani. Az Északi- és a Dunántúli-középhegység magasabb részein 50 mm-t meghaladó csapadékösszegre is van esély. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt valószínű. A magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. A hó jellemzően tapadó hó lesz. Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog, vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 cm hó megmaradhat. A Dunántúli-, és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 cm, a legmagasabb csúcsokon akár ezt meghaladó hóréteg is kialakulhat.

Az előrejelzést 2017. április 19-én Babolcsai György készítette.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző és Veszélyjelző Osztály