Ugrás a tartalomra

Támadásban a legjobb

2018. július 14. szombat
A sokoldalú Schiszler Gellért biomérnöknek készül
Támadásban a legjobb

Támadásban a legjobbA Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tanuló Schiszler Gellért ebben a tanévben két meghívást is kapott az önkormányzattól: az őszi Futafokon – azon túl, hogy ő is lefutotta a távot – díjakat adott át, a Sportfórumon pedig részt vett a kerület sportbüszkeségeinek kiválasztásában. A nyolcadikos fiatalember négy sportágban is remek eredményekkel büszkélkedhet, de az utóbbi években számára a labdarúgás a legkedvesebb. Elmesélte, hogy focista pályafutása Budatétényben kezdődött, ahol nagyon jól érezte magát, harmadik éve azonban a Budai FC-ben (régebbi nevén Tabán Spartacus – szerk.) játszik.

– Nagyon szeretem ezt az egyesületet. Jelenleg az U15 másodosztályban vagyunk, és jövőre, az U16-ban szeretném, ha az országos II. vagy I. osztályban folytathatnám labdarúgó-pályafutásomat – avatott be terveibe Gellért, akinek hetente négyszer edzése, hétvégén pedig általában focimeccse van. Érdekesnek tartja, hogy eddigi legjobb sporteredményét ennek ellenére sakkban érte el. Míg labdarúgásban a diákolimpián ötödik helyet szereztek, addig három évvel ezelőtt sakkban három társával csapatban országos bajnokságot nyertek. Sakkedzésre nem jár már, de azokon a hétvégeken, amelyeken nincs futballmérkőzés, a Barcza Gedeon SC igazolt játékosaként felnőttversenyeken sakkozik. Úgy érzi, a támadás az erőssége, és ez a futball területén is így van, hiszen a focipályán vagy támadó középpályás, vagyis a center mögötti irányító játékos, vagy balszélső.
A fiatal sportoló az atlétikában, amelyben a budapesti diákolimpián harmadik helyet szerzett, a kislabdahajítást, a távolugrást és a sprintet szereti, a csapatjátékok közül pedig szinte mindegyiket, amelyben a labda is szerephez jut. Arra a kérdésre válaszolva, hogy az úszásból és a labdaszeretetből adódóan miért nem vízilabdázik, azt válaszolta, hogy igazából a hideg víz miatt hagyta abba az úszást is, úgyhogy ez a sportág szóba sem jött nála.
Hozzátette: néhány éve már nem jár úszóedzésre, versenyen is csak az iskola színeiben indul. Ebben a tanévben gyorsváltójuk nemcsak a kerületi, de a budapesti versenyt is megnyerte, az országoson pedig hetedikként ért célba.
Gellért Budafok-Tétényben két ízben is elnyerte a Jó tanuló, jó sportoló díjat, sőt tavaly a Munkácsy Károly-díj mellett „Magyarország jó tanulója − jó sportolója 2017” elismerésben is részesült. Kedvenc tantárgyai a fizika, matematika és a kémia, de humán területen is szép sikereket ér el. Az országos Kazinczy versenyen szép kiejtését bronz minősítéssel értékelték, a kerületi versmondóversenyeket három éven keresztül megnyerte, és egyik évben második lett a fővárosi megmérettetésen.
Biomérnöknek készül, mert orvoslással és robotokkal szeretne foglalkozni, de pillanatnyilag azzal is elégedett, hogy az általa választott Városmajori Gimnáziumnak két műfüves focipályája van, és a természeti környezete is kellemes. (Tamás Angéla)