Ugrás a tartalomra

Társadalmi egyeztetés a 7-es, a 33-as buszcsalád és Dél-Buda közösségi közlekedéséről

2015. október 28. szerda
A javaslatokat a www.bkk.hu/te/del-buda oldalon várják 2015. november 10-ig.
Társadalmi egyeztetés a 7-es, a 33-as buszcsalád és Dél-Buda közösségi közlekedéséről

Társadalmi egyeztetés indul a 7-es és a 33-as buszcsalád, valamint Dél-Buda közösségi közlekedésének tervezett változásaival kapcsolatban. A Budapesti Közlekedési Központ 2015. november 10-ig várja a Nagytétényben, Budatétényben, Budafokon, Albertfalván, Kelenföldön, Lágymányoson, a Belvárosban, Zuglóban és az Újpalotán élők és a környék járatain utazók véleményét, észrevételeit.

A 2014 tavaszán átadott M4-es metró jelentősen átalakította a közlekedési szokásokat Dél-Budán, azonban a megújult dél-budai felszíni hálózaton az utazási szokások átrendeződésének idejére – ideiglenes jelleggel – megmaradtak a metróátadás előtti hagyományos közlekedési irányok. A BKK, mint Budapest közlekedésszervezője az elmúlt időszakban több alkalommal minden érintett vonalon kiterjedt utasszámlálást, komplex forgalomfelvételt végzett. A forgalomszámlálások eredményei alapján – a megváltozott utazási szokásokkal összhangban – a BKK kidolgozta javaslatát, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsát. A változtatásban a 7E, a 33-as, a 103-as, a 103A (új járat), a 101-es, a 101E (új járat), a 107-es, a 114-es, a 133-as, a 203E (új járat), a 213-as, a 214-es és a 233-as járat érintett az alábbiak szerint.

Változások a 7-es és a 33-as autóbuszcsalád közlekedésében

·         Nagytétény és Budatétény térségéből Pest felé bővülnek a közvetlen közlekedési kapcsolatok. A XXII. kerületből a 133-ason kívül új gyorsjárattal, a meghosszabbított útvonalú 33-as járattal is el lehet majd jutni a pesti belváros felé.

·         A 33-as járat átveszi a 107-es és a 233-as járat szerepét.

·         A 7E gyorsjárat hétköznap a reggeli és délutáni csúcsidőszakban, illetve napközben sűrűbben közlekedik majd.

·         A 133-as járat útvonala az Egyetemváros térségében módosul: a Bogdánfy utcában, a Petőfi híd budai hídfőjénél, illetve a Műegyetem rakparton új megállóhely létesül, így a legforgalmasabb időszakokban az egyetemi épületek környékére könnyebben lehet majd eljutni.

Változások Lágymányos és Kelenföld térségében

·         A 103-as busz meghosszabbított útvonalon közlekedik majd, a Budafoki út–Hengermalom út csomóponttól a Budafoki úton át a Móricz Zsigmond körtérig jár.

·         A kerületközponti eljutási lehetőségek fejlesztése és a Szent Imre Kórház metrókapcsolatának javítása érdekében a 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz belső végállomása a Móricz Zsigmond körtérre kerül.

·         A 213-as busz mellett a 214-es járat is a Fehérvári út–Kondorosi út–Tétényi út útvonalon közlekedik majd.

Változások Budafok-Tétény térségében

·         A 101E (mai 101-es) járat sűrítéseként, 203E járatszámmal új járat indul a legforgalmasabb időszakokban Donát-hegy környékéről a Balatoni úton át az M4-es metró végállomásáig, Kelenföld vasútállomásig.

·         A Rózsakert utcai lakótelep kedvező kiszolgálása érdekében, a 233-as járatot helyettesítve a 214-es járat útvonala módosul. A 214-es autóbusz a továbbiakban nem érinti az Ispiláng utca végállomást, helyette a Rózsakert utca – VII. utca – Dózsa György út hurokútvonalat járja be.

·         A BKK azt szeretné, hogy minél többen véleményezzék a www.bkk.hu/te/del-buda oldalon elérhető terveke: az írásos észrevételeket, javaslatokat 2015. november 10-ig lehet elküldeni.

Forrás: bkk.hu