Ugrás a tartalomra

Társadalmi egyeztetés a dél-budai közlekedési változásokról

2019. május 16. csütörtök
A BKK megvizsgálta a dél-budai járatok fejlesztési lehetőségeit, összhangban az 1-es villamosvonal meghosszabbításával. A tervezett változások egy része Budafok-Tétény közlekedését is érinti. Május 27-ig Ön is elmondhatja véleményét a témában.
Társadalmi egyeztetés a dél-budai közlekedési változásokról

Budapest egyik legjelentősebb közlekedésfejlesztési beruházásaként valósul meg az 1-es villamosvonal meghosszabbítása az Etele úton egészen Kelenföld vasútállomásig. Emellett Kelenföld több helyszínén is jelentős ingatlanfejlesztési projektek indultak az utóbbi időben, amelyek a területek jelentős átalakítása mellett a forgalomra is nagy hatással lesznek.  

A BKK megvizsgálta a térségben közlekedő járatok fejlesztési lehetőségeit, melyek alapján a tervezett változások a következők:

  • A 251-es járat hétköznap egész nap közlekedik Kelenföld vasútállomásig napközben és késő este kiváltva a 241-es és a 241A járatot, így hétköznap folyamatos metrókapcsolat lesz elérhető a Panoráma utca térségéből is.
  • A Savoyai Jenő tér és a Vincellér út közötti szakaszról, a Panoráma utca térségéből a 251-es járat a kelenvölgyi Bazsalikom utca érintésével éri el Kelenföld vasútállomást, így a Tordai út és a Péterhegyi út felől közvetlenül elérhető lesz a Bazsalikom utca és a Duránci utca térsége.
  • A tájékozódás megkönnyítése és a jelzések egyszerűsítése érdekében a 241-es és a 241A járat helyett ezentúl hétvégén is a 251-es és a 251A jelzésű busz közlekedik a Lomnici utca és a Városház tér, illetve a Savoya Park között. A hétvégi időszakban a 251-es jelzésű – a jelenlegi 241-es járathoz hasonlóan – a Savoya Park felé is betér a Városház térre, azaz ebben az időszakban a Plébánia utca felől nem balra kanyarodik, hanem a 251A buszokhoz hasonlóan jobbra fordul, és a Városház téren történő visszafordulást követően halad tovább a Savoya Park felé.
  • Az 1-es villamos hosszabb útvonalon, Bécsi út/Vörösvári úttól egészen Kelenföld vasútállomásig közlekedik, kiváltva a jelenlegi 103-as buszt.
  • 203-as jelzéssel új buszjárat indul az Andor utca és a Szerémi út kiszolgálására Kelenföld vasútállomás és a Móricz Zsigmond körtér között az Andor utcán, a Szerémi úton és a Budafoki úton keresztül.
  • A 153-as és a 154-es járat összevontan, 153-as jelzéssel közlekedik a Gazdagréti tértől a Nagyszőlős utcán át egészen az Infoparkig, körjáratként a BudaPart térségét is érintve.

A tervezett változásokról részlesen a BKK honlapján olvashat, ahol május 27. hétfő éjfélig Ön is elmondhatja véleményét és javaslatait.