Ugrás a tartalomra

Tavasz a Radóczy-galériában

2019. március 24. vasárnap
A Tavasz Hírnökei címmel rendeztek kiállítást Budatétényben
Tavasz a Radóczy-galériában

Kiskamasz alkotók, tavaszváró festmények, könnyekig meghatódott közönségdíjas festőnő – ezek jellemezték a március 9-én tető alá hozott pincekiállítás megnyitóját a Radóczy Mária Galériában. A Dézsmaház utcai alkotóparadicsomban szombaton megnyílt tárlat „A Tavasz Hírnökei” címet viseli, a házigazda tűzzománcművész, Radóczy Mária pedig ismét elismerésre méltó alkotók képeit tárta a nézők elé.

A Pest Megyei Képzőművészeti Alkotóház művészeinek majdnem két tucat festményét akasztották a falakra a megnyitóra, ahol köszöntőt mondott Szepesfalvy Anna alpolgármester, a festőcsoportot pedig Újlengyel (ahonnan szintén érkeztek vendégek) polgármestere, Petrányi József mutatta be. Aki járt már a Radóczy Galériában, azt nem érhette meglepetésként az a vidámság és vendégszeretet, amely leginkább jellemzi ezt a helyet. A zenei aláfestésről Radóczy József harmonikaszólója gondoskodott, fokozva a hangulatot és a családias légkört.
A kiállítóterembe belépve már csak a vízcsobogás és a madárcsicsergés hiányzott, hiszen a színes festmények többsége tavaszi atmoszférát árasztott. Ez persze nem véletlen, hiszen a kikelet szerepelt is témaként az előírásban. Az alkotók között három tizenéves gyerek munkái is emelték a színvonalat és csökkentette a szerzői átlagéletkort, felnőtteket megszégyenítő nívójú képekkel.
Közismert mondás, hogy a tehetség nem ismer határokat, nos, ez ebben az esetben sem volt máshogyan. De nemcsak festmények, hanem vászonra nyomott fényképek vagy kavicsokkal dúsított mozaik alkotások, kollázsok is megtekinthetők voltak, hiszen fő a változatosság!
A közönség tagjai szavazhattak a kedvenc képükre, a végeredmény pedig igencsak meghatóvá sikeredett, az elismert művész számára legalábbis biztosan. A győztes kép Virágh Alíz A nyár utolsó sugarai című olajfestmény lett. A festőnő el is érzékenyült, amikor kihirdették a győztes sorszámát.
A budatétényi galéria már hosszú évek óta üde színfoltja a kerületi művészéletnek, a tűzzománcművész Mária pincetermében szinte soha nincs üres falfelület, annyi kiállításnak adott már otthont az idők során. Belépni ebbe a „világba” olyan, mint egy mesekönyvet lapozgatni, minden színes és kedves, akárcsak az itt alkotó művésznő és barátai. (Gáll Anna)