Ugrás a tartalomra

Tavaszi megújulás

2019. május 29. szerda
Alkotói közösségből baráti társaság lett a Mészáros kör
Tavaszi megújulás

Közel negyven éve Janzer Frigyes Munkácsy-díjas szobrászművész alapította a Mészáros László Képzőművészeti Kört. A mai nevén Mészáros László Képzőművészeti Baráti Társaság kiállítása is helyet kapott a Tavaszi Művészeti Fesztivál programjai között. A Csokonai Vitéz Mihály-díjas alkotói közösség olyan művészetet kedvelő, rajzolni, festeni és formázni szerető emberekből és az őket a művészet rögös útján vezető művésztanárokból állt és áll, akiket az alkotás vágya kovácsol össze.

A tanárok – többek között az alapító Janzer Frigyes, Pató Róza, Huber József és Neuberger István – arra törekedtek, hogy megmutassák a kör tagjainak az élmények világa és a műalkotás létrejötte közötti utat, a vizuális műveltség és a látás közötti kapcsolatot úgy, hogy mindenki megélhesse az alkotás örömét.

A Mészáros László Képzőművészeti Egyesületben találta meg új hivatását annak idején a kerület első díszpolgára, Munkácsy Károly, itt festette képeit másik, még ma is festő díszpolgárunk, Molnárné Golda Magdolna és a munkáiért számos díjat kapott Kubaszova Tamara is.

– Az alkotói szabadság, az önkifejezés ereje és a felkészültség lehetővé teszi, hogy bárki előtanulmányaitól és szociológiai státusától függetlenül, belső alkotói kényszerének megfelelően alkothasson, és esztétikai értéket teremthessen. De azt is tudjuk: a személyes élet és a művészi-alkotói folyamat sokszor nem erősíti egymást, például akkor, ha az alkotásra olykor valósággal lopni kell az időt. Az, ami a tárgyat műtárggyá teszi, az a tehetség, a tehetség pedig önfegyelmet, folyamatos tanulást és munkát, lemondást és olykor kemény erőfeszítést követel – fogalmazott Angyal Mária művészettörténész a tagság egyik kiállításán.

A Klauzál Ház kamaratermében Tavaszi megújulás címmel megrendezett kiállítás megnyitóján, ahol Győrffy Gergely hegedűművész Ravel és Rahmanyinov egy-egy művét játszotta el a megjelenteknek, Neuberger István festő- és grafikusművész beszélt a kiállítókról és alkotásaikról.

A tárlaton, amelyen a baráti kör utóbbi időszakban készült munkáiból láthattunk hetvenhét alkotást, a képeket és a kerámiákat huszonhárom festő és hét keramikus készítette.

(Tamás Angéla)