Ugrás a tartalomra

Télűzők és garabonciások

2019. március 10. vasárnap
Családi farsangi karnevált rendeztek Nagytétényben
Télűzők és garabonciások

A Langaléta Garabonciások hangos énekszóval és boszorkányégetéssel űzték el a telet idén a Tétényi Karnevál rendezvényén a Cziffra Központban. A program a farsang jegyében arcfestéssel kezdődött február 16-án.

A családi napra érkezők Gulyás László vándormuzsikus vezetésével ismerhették meg a farsangi időszakra jellemző népi játékokat, tréfákat és meséket. A gyerekek nagy örömmel vettek részt a vicces jelenetekben. A farsangok helyszíne régen a fonóházban volt, ahol a lányok dolgoztak, és a legények megtréfálták a lányokat – mondta Gulyás László. Ezt a hangulatot varázsolta a Cziffra Központba a mesemondó, és a közönség bevonásával elő is adta. A szép történet után az épület előtt folytatódott a program. A Langaléta Garabonciások íjászbemutatót tartottak Marci bevonásával, aki bátran vállalta, hogy a fejére tehetik az almát, amit lelőttek egy íjjal. Az időközben elkészített télbanyát kivitték az udvarra, és mindenki ráakasztott egy-egy papírcetlit. Sokan betegségeket és rossz élményeket írtak rá, hogy az égetéssel ezek eltűnjenek. A gólyalábon sétáló garabonciások végigkísérték Tétény belvárosán a boszorkányt, és a központ udvarán tűzre dobták, miközben a következőt kántálták: Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget!
A Tétényi Karnevál a téli ünnepkörhöz és a farsangi szokásokhoz kapcsolódóan Zsuzsanna-napi bállal folytatódott este hétkor a központban, ahol önfeledt táncra perdülhettek a mulatozók. Moldován „Ilka” György és zenekara az Erdélyi Mezőségről, Székről hozták el a szokásaikat és táncaikat. A színházterem falain Henics Tamás fotóit tekinthették meg az érdeklődők, melyek ezen a területen készültek. A kiállítást március 9-ig lehet 
megnézni. (Viszkocsil Dóra)